Десислава Атанасова огласи, че ГЕРБ утре ще внесе вотът на недоверие към правителството в сряда. Това тя стори на извънреден брифинг в централата на партията.

Атанасова анонсира, че партията й ще преговаря с всички останали формации в парламента. На въпрос дали при нови избори Борисов може да е кандидат за пример, ако ГЕРБ спечелят, лидерката на ПГ на партията не пожела да коментира.

„Ще разчитаме на хората, които имат смелостта да застанат ясно на страната на народа си. Ще поканим на консултации представителите на всички парламентарни групи. Ще водим разговорите в парламента, не в мола или в апартаменти. На България й трябва сигурност и тя минава през оставка“, каза тя.

В случая и в ситуацията на безпрецедентна криза и позор, нашият вот на недоверие цели да спаси българската политическа система от разпад. Нашата цел не е просто край на този мандат на това правителство, а да помогнем на ДБ и БСП да излязат от тази неловка ситуация, в която се намират и която е на път да ги приключи като политически субекти. Това е възможност за стабилизация и за решаване на всички проблеми пред българското общество“, намеси се Тома Биков.

Това, което виждаме през последните дни е абсолютно недопустимо, вредно и пагубно за българския политически живот. Това е основната причина да спрем да изчакваме политическата система сама да преодолее слабостите си и да внесем този вот на недоверие, който надявам се всички разумни депутати ще подкрепят“, каза Биков.

Деница Сачева обясни, че правителството прави така, че хората губят своето състояние.

„Инфлацията вече изяде на 15 млрд. от спестяванията на българите. По данни на НСИ се повишава линията на бедност. Тя вече е 550 лв. Дори и с предложената актуализация и увеличаване на пенсиите, все още няма да се стигнат обещанията, да няма пенсионер под линията на бедност“, каза тя.

"Грозните скандали в коалицията правят управлението невъзможно. Няма парламентарно мнозинство и нищо не може да се свърши. Чрез вота на недоверие услужливо се опитваме да помогнем на тази мъка да се сложи край. Ще разговаряме с всички политически сили. Това ще е мерило за персоналната съвест на всеки", каза Томислав Дончев.

Безспорно предсрочни избори не са най-доброто решение за България, но се докарахме до ситуация, в която всички решения са лоши. Предсрочните избори са по-малкото зло“, смята Дончев.

Според него в момента линията управляващи-опозиция е размина.

По думите му големият проблем при програмно правителство би бил липсата на отговорност.

На въпрос дали депутати на ГЕРБ са вербувани от Петков да подкрепят кабинета, Атанасова отвърна, че е сигурна, че в партията няма нито един такъв човек.