Днес българското и румънското правителство провеждат съвместно заседание в резиденция „Евксиноград“ във Варна. Форумът е продължение на добрия диалог и дългогодишното двустранно партньорство между България и Румъния, както и в рамките на Европейския съюз.
Съвместното заседание ще приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

Премиерът Бойко Борисов е домакин на четиристранна среща с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.

На нея се обсъждат темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа.

Програмата за деня е разделена на две – първо ще има съвместни заседания на българското и румънското правителство, а след това ще е срещата, на която ще присъстват сръбският президент Александър Вучич и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

След срещата между България и Румъния се очаква да станат факт някои много важни документи:
 - за „Дунав мост – 3”, който трябва да бъде изграден между Русе и Гюргево, на 3 км в посока Силистра;
- социална декларация;
- договор  за аварийна доставка за тока между България и Румъния;
- договор между морските администрации за предоставяне на убежище на аварирали кораби;
- протокол за реадмисия.
Акцент в разговорите между четиримата балкански лидери ще е и българското Председателство на ЕС и как то може да се отрази благотворно на региона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!