Направи впечатление, че процедурата беше скоростно проведена. Като се направи сравнението между настоящата процедура и предходните искания за освобождаване на Иван Гешев, доста сериозно е разминаването в поведението на кадровия орган. Това заяви Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ пред bTV относно решението на ВСС за отстраняване на главния прокурор.

„Това по-скоро говори за политическа конюнктура“, смята той.

„Самото освобождаване на Иван Гешев е добро начало на съдебната реформа. Добре е, че Иван Гешев не изкара целия си мандат“, заяви той.

По отношение на искането за отнемане на имунитета на Кирил Петков, отправено часове преди отстраняването на главния прокурор, Минчев коментира: „Не съм сигурен дали е целен ефект да е точно часове преди това. По-скоро в последните седмици той от този брифинг на 15 май започна една хиперактивност, което се различава коренно от това, което наблюдавахме в предишните 3 години и половина“.

По думите му, в този период са поискани „доста имунитети, толкова колкото досега не е имало“.

„Това, което заяви Кирил Петков, е, че ще изчака създаването на временна комисия, но преди нейния край ще се откаже доброволно от своя имунитет. Идеята е да се види в тази комисия, че това искане е политически мотивирано“, обясни бившият председател на Народното събрание.

По отношение на искането за сваляне на имунитета на Бойко Борисов и на Кирил Петков, той посочи: „Дори да бъде призован някой да си го даде, в крайна сметка това е личен акт от страна на народния представител. Ако не го даде, остава вариантът с комисията“.

„Мисля, че и Кирил Петков ще си го даде доброволно. Просто иска в рамките на тази комисия да се види, че искането е чисто политическо“, уточни той.

Попитан дали ще работи с Делян Пеевски са промяна на Конституцията, той отговори: „ При положение, че е част от комисията, ще работим, няма как. Аз също съм част от тази комисия, тя е в доста намален състав, само 8 народни представители“.

Минчев каза, че досега не е водил разговори с него.

На въпроса дали смята, че фигурата на главния прокурор трябва да бъде изцяло премахнато, той отговори, че това е доста сериозна промяна, която първо трябва да се види дали може се направи от Обикновено народно събрание.

Според него, трябва поне да бъдат орязани доста сериозно неговите правомощия. „Това е едно добро начало“, заяви Никола Минчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук