Представителите на листи Елена Пешева от „Патриотична коалиция - ВОЛЯ и НФСБ” и Валентина Василева - Филаделфевс от „"Изпрaви се! Мутри вън!" коментираха актуални теми и посочиха предизборните си обещания в дебат в ефира на Нова телевизия. 

От „Има такъв народ” отказаха участие в днешния дебат, а това бе коментирано иронично от водещия Виктор Николаев.

„Ние от ВОЛЯ сме единствената партия, която излиза смело от един парламент. Ние сме и единствената формация, която не е замесена в нито един корупционен скандал.

Ние имаме ясна програма, която започнахме да изпълняваме. При по-голяма подкрепа този път ние ще изпълним всичко, което сме обещали”, заяви Елена Пешева.

„Човек трябва да отстоява вижданията си. Мутрите в управлението касаят всички. Това е една битка срещу диктатурата и ограбването на страната”, заяви Василева.

Предложения за справяне с пандемията

„Днес светът е COVID-19. Ако говорим за мерки – такива няма. Има хаос. В челните редици сме по смъртност, а по ваксинации – на последно. Мерките категорично не се спазват”, каза Валентина Василева.

„Ние поставихме дебата за пандемията още миналата година. Искахме да разберем каква е подготовката на страната. Категорично не сме за пълно затваряне на страната.

Смятаме, че бизнесът трябва да продължи да работи, а предприятията подкрепени. В ясно определени правила бизнесът трябва да работи”, обясни Елена Пешева от „Патриотична коалиция - ВОЛЯ и НФСБ”.

За икономическите мерки

„Реалната помощ от държавата би била НАП да започне да работи за хората, които наистина са в нужда. Фирмите не трябва да работят с консултанти, за да могат да получат помощ.

Това е един допълнителен разход. Трябва да бъде изграден и икономически щаб, защото много от средствата не достигнаха до хората и не бяха адекватни на ситуацията”, смята Пешева.

„Ние имаме два плана – краткосрочен и дългосрочен. Икономиката се намира в колапс и ние трябва да я реанимираме. Корупцията трябва да бъде сведена до минимум и бизнесът да е спокоен. Държавните институции трябва да спрат да бъдат бухалки”, заяви Василева.

Накрая двете дами трябваше да зададат неудобен въпрос на опонентката си. Това успя да изложи и двете по малко. Василева - Филаделфевс запита Пешева какво мисли за Преспанското споразумение, но тя заяви, че просто формацията не е обсъдила темата. 

Неудобният въпрос, който върна Пешева на опонентката си пък бе как е възможно да е под шапката на човек, който сменя политическата си краска, визирайки Мая Манолова и поредният политически проект, в който участва. 

"Смятате ли, че хора, които вече са били в политиката, които сменят позицията си от днес за утре, отново имат моралното право, да излязат пред гражданите, облечени в един нов образ", запита Пешева.

На въпрос дали Манолова или Хаджигенов ще застанат в креслото на премиера, ако им се отдаде тази възможност, Василева отвърна, че още не е коментирано, но е силно вероятно това да не е Манолова.