Разграничаването, противопоставянето, дори притовоборството по някои от въпросите вътре в коалицията, провалили ПП-ДБ в 10 МИР-Кюстендил и формацията остава без депутат в 50-ото Народно събрание, коментират активисти.

Резултатът на коалицията за региона е 3 527 гласа, 10,37%, четвърто място - след ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС.

Четвъртият мандат за региона отива при малката формация "Величие" и водача на листата за района Росица Калинова. Останалите три мандата вземат бившият вътрешен министър Христо Терзийски (ГЕРБ), Димчо Димчев, силистренец, но за втори път избиран от Кюстендил, от "Възраждане" и бизнесменът Николай Златарски от Дупница, от ДПС.  

Разногласията между ПП и ДБ на регионално ниво започнали още при съставянето на листата. От "Демократична България" настоявали водач да е Елисавета Белобрадова, от ДБ, Кирил Петков и Асен Василев обаче наложили кюстендилеца и депутат в трите последни НС Георги Стамов. Имало напрежение и с включените в листата. 

Осмият - икономистът Радослав Рибарски, не се появил в Кюстендил през цялата кампания. Друг - кюстендилски бизнемен, заминал на почивка в Гърция и оттам се информилал за хода на кампанията. Нямало поравно застъпване на  регионите Кюстендил и Дупница - художникът-меценат и бивш депутат - дупничанинът Николай Табаков, беше едва пети. Докато първите трима са кюстендилци.

Сега се очаква разлъка на ПП и ДБ - и на национално, и на местно ниво. Или намиране на по-удачна форма и партньорство, ако коалиицята ПП-ДБ се запази.