След нереализирания трети мандат, избирателите отново ще отидат до урните в края на март или началото на април. В събота държавният глава отказа да назове точната дата на петите поред избори.

Румен Радев подчерта, че иска да даде още малко време на парламента, за да приеме спешни закони. Той обаче беше категоричен - Гълъб Донев отново ще е служебен премиер. Междувременно партиите дадоха различен прочит на вчерашната лидерска среща, с която беше сложен край на надеждите за редовно правителство. Някои дори заговориха за нова коалиция.

Президентът Румен Радев не е взел решение на коя дата ще разпусне 48-ото Народно събрание, което ще определи и датата на предсрочните избори. Като особеност Радев посочи месец февруари, който има 28 дни.

„Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс - в дни. Тук има малък проблем с февруари. Да си каже мнението и ЦИК и да бъде ясно на партиите може или не може да има избори с машини поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите на 26 март”, каза Радев.

И докато се чака решението на Радев, той е категоричен за друго: „По никакъв начин повече не искам да бавя нещата”, поясни президентът.

След лидерската среща, инициирана от БСП, от Златоград Бойко Борисов отговори на атаките на ПП и ДБ, че се готви следизборна коалиция.

„Когато БСП е с тях в управление, няма проблем, но ако е в друг вид управление, е лошо. Сега за пети път ще отидем на избори и ще дадем 80 милиона”, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Не мога да разбера защо трябва да отидем на избори, като казват, че ще направят коалиция след изборите. Направете я сега”, каза Настимир Ананиев от ПП.

„В никакъв случай не сме търсили коалиция. Търсихме разговор как България да излезе от кризата. Направихме го. След като няма съгласие, нямаме причина да държим страната ни в ситуация на изпитания”, заяви Иван Ченчев от БСП.

„Ако искаме да видим редовно правителство, няма как да се случи на този етап без коалиция. Заявили сме ясно и категорично своите принципи по отношение на българския национален интерес”, смята Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Оттук нататък ще се управлява в коалиция. Досега партията „Български възход” не е канена да участва в такава", поясни Виолета Комитова от БВ.

Невъзможността на партиите да съставят кабинет Радев коментира така:

„Липса на желание и страх да се управлява страната в тежки кризи. Криене за гърба на служебното правителство с вменена отговорност на президента е твърде удобно”.

Той призова партиите да търсят общи решения преди изборите, а не след тях. Във вторник БСП ще върне неизпълнен третия мандат на президента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук