Премиерът Кирил Петков участва в поклонението на връх Околчица по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, където за пореден път беше освиркан от събралите се граждани.

"Уважаеми българи, тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев", каза в началото на речта си министър-председателят.

"В човешката история има много държавници и управници, някои от тях са предавали родината. Някои са се нагаждали към силните на деня. А наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България", добави Петков.

"Русия - тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската Империя", обяснява премиерът.

Скандал на Шипка: Посрещнаха Петков и Минчев с "Предатели! Оставка!" и ги нападнаха с... ВИДЕО

Според Петков Ботев е истински пример за свободен човек. И завърши с думите: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи”.

След речта на премиера се чуха аплодисменти и освирквания от насъбралото се множество. Петков бе на тържествата заедно с министъра на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

По време на речта на премиера, Нинова се намръщи, когато той цитира Ботев, който определя Русия като "мнима защитница на славянството". В същия момент дюдюканията се увеличиха рязко.

БЛИЦ припомня, че премиерът бе освиркан и на чествания в Копривщица, както и в София на 6 май, когато викове „Оставка и затвор“ и „Киро, вън!“ отекнаха пред паметника на Незнайния войн по време на церемонията по освещаването на бойните знамена за Деня на храбростта и Българската армия.

Първото голямо освиркване бе на връх Шипка, където недоволни от политиката му българи го замеряха със снежни топки.