"Промяна, а не реставрация" - за това се обявяват от "Отровното" трио и Единната народна партия - част от коалиция "Изправи се! Мутри вън!", в позиция, изпратена до медиите, относно назначението на Стамен Янев за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/.

"В рамките на естествените кадрови промени на всеки новоназначен кабинет, с изненада научихме от медиите за назначението на г-н Стамен Янев на длъжността изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Очакванията на гражданите и на политическите сили, изправили се срещу досегашния режим, не са свързани с назначаването на висши постове на кадри, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на втория ешелон на ГЕРБ и предизвиква съмнение за задкулисни партньорства. Сигурни сме, че тези съмнения могат да бъдат изчистени", се казва в позицията.

От "Отровното трио" и Единната народна партия посочват, че Янев е ръководел БАИ "точно във времената, когато приятелските бизнес кръгове на властта биваха предпочитани пред чуждите инвеститори, а те, на свой ред, напускаха България".

И отбелязват, че са очаквали проверка на Янев като шеф на Агенцията относно обществени поръчки по европейски програми, направени по съмнителен начин. Но, според тях, заемането от него на този пост блокира тази възможност и дава шанс следите да бъдат заметени.

"Ние категорично подкрепяме преструктуриране на БАИ и смяна на нейното ръководство, но не и реставрация на хора, които представляват властта, отхвърлена от българския народ на избори", се казва още в позицията.