За осемте години управленският екип на Иван Тотев претърпя съществени трансформации след скандали по горните етажи на местната власт, пише "Марица".

Кметицата на район „Централен" Райна Петрова беше арестувана при акция на ДАНС и Окръжната прокуратура по обвинение за престъпление по служба. Беше задържана за 24 часа и освободена срещу парична гаранция от 5000 лева. През 2014 г. Окръжният съд я отстрани от длъжността, след като в прокуратурата бяха подадени сигнали, че е възлагала неправомерно обществени пръчки на фирма „Надежда 2000" на Надежда Минчева за доставка на храни в детски заведения. За услугата е получила ваучер на стойност 9780 лева за пътуване до Тайланд.

Предсрочно, след скандал, бяха прекратени и правомощията на силно приближената до Иван Тотев кметица на „Южен" доц. Павлинка Кацарова, която му е преподавала в Техническия университет. Кметицата беше извадена от политиката, след като със служебната кола блъсна на спирката две момичета.

Тотев сам се раздели с кметицата на „Западен" Десислава Желязкова. Запознати коментираха, че му е станала неудобна.

Тази година пловдивският кмет понесе два тежки удара по кадровата си политика в местната организация на ГЕРБ, чийто лидер е. Кметът на „Северен" инж. Ральо Ралев беше арестуван по сигнал на бизнесмен, подаден лично до премиера Бойко Борисов, и в момента е в ареста по обвинение за подкуп в размер на 60 000 лева.

Скоро след това се наложи министър-председателят да поиска от Тотев незабавно отстраняване на дясната му ръка - зам.-кмета по общинска собственост инж. Димитър Кацарски. Сигналът за забавени преписки отново беше подаден до Борисов.