Дребните търговци ще продължат да продават цигари, без да са регистрирани по ДДС, предвиждат промени в данъчно-процесуалния кодекс, които депутатите обсъдиха днес, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ. След изненадващо решение в края на миналата година, в държавния бюджет беше записано, че всички, които продават тютюневи изделия, трябва да са регистрирани по ДДС. Това удари будките и малките търговци, които спешно трябваше да се регистрират и по този закон.

Миналата седмица обаче реши, че ще нап рави промяна в нормативната база, за да не се налага това. След като парламентът приеме окончателно измененията в данъчно-процесуалния кодекс, онези, които вече са се регистрирали, ще трябва да се дерегистрират.
Родителите да придружават децата си до навършването на 14 години след 20 часа предвиждат промени в защксона за закрила на детето, които утре ще гласуват депутатите. Ако децата са на възраст от 14 до 18 години, задължително трябва да са с придружител след 22 часа. Ако деца до 12 години са оставени без надзор, се предвижда глоба от 300 до 5000 лева. За продажба на цигари и алкохол на деца глобата се завишава двойно и става от 2 000 до 4 000 лева.
Камелия Цветанова, БЛИЦ