Управляващи и опозиция отново влязоха в спор за комисията, която ще контролира ДАНС, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Над два часа продължиха дебатите и взаимните обвинения при разглеждането на измененията в Правилника за дейността на Народното събрание, с което се създават спецкомисията и подкомисия, която ще контролира НРС, НСО и служба "Военна информация" и след края на пленарното време стана ясно, че дебатът ще продължи и утре.
Основният спорен момент е, че мнозинството иска спецкомисиите да разглеждат конкретни разработки само след решение на парламента. Според опозицията обаче това е напълно неприемливо, защото по този начин управляващите ще прикриват службите. В Конституцията трябва да запишем, че България е не парламентарна република, а република на службите, заяви Атанас Атанасов от ДСБ. Иван Сотиров от ОДС също упрекна мнозинството, че само ще решава каква информация да бъде предоставена на спецкомисиите и изрази становището на опозицията, че няма да участва в този фарс. Според него в предложението на управляващите ясно прозира лобито на президента, защото службите, които са под негово ръководство, ще бъдат контролирани от подкомисия в състава на тази по отбрана. Колко комисии искате да създадем, вече има 28, опонира председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. Той обвини малцинството в парламента, че не иска да има реален контрол, а просто да легитимира информацията си за оперативни разработки, която получава предварително.

Другият основен аргумент на опозицията е нарушаването на принципа на паритетност с предложението всички депутати да участват при вземането на решение за достъп до конкретни разработки. Този принцип означава, че всички парламентарни групи ще бъдат представени еднакво и не може да бъде спазен, отива по дяволите, след като ще решава пленарна зала, а всички знаем, че има мнозинство и опозиция и те не са равнопоставени числено, мотивира се председателят на Парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Яни Янев от НДСВ обаче беше категоричен, че това е необходимо предвид спецификата на материята, която ще разглеждат новите органи. Независимата Елеонора Николова определи като "селски номера" случващото се по отношение на парламентарния контрол на службите. /БЛИЦ