Н О В О Т О    З Д Р А В Е О П А З В А Н Е

от д-р Петя Диновска, изпълнителен директор

На 21 май 2024 г. в Народното събрание постъпват два почти идентични въпроса от депутата от ПП Васил Пандов към премиера и министъра на здравеопазването.

Известно е от многократните признания на самия Главчев, че отмененото Решение № 318 беше напълно  „законно“, а мотивите за оттеглянето на съгласието на МС, прието с най-срамното в новата ни история политическо Решение № 319, са недефиниран „обществен натиск“!

Решение № 319 е административен произвол и с него се отнема разрешаването за нова многопрофилна болница в столицата, която, както стана ясно, не е проект за някаква си „национална частна детска болница“.

Как може това да е постижение № 1 на политическа партия, която е прекратила предизборната си кампания поради участие в трагично събитие (?)!

Сега Пандов, от трибуната на парламента „съживява“ кампанията и пита с цел да стресира и манипулира ИАМН, която, въпреки натиска, няма как да скрие факта, че 50% от формално лицензираните болнични легла в столицата са празни, защото са непривлекателни за пациентите и техните семейства!

Политическият екстремизъм и примитивният популизъм няма как да напълнят болниците-табелки и да спрат хората да се лекуват с последните си спестявания в частни болници в чужбина.

Очевидно чрез процедурата за парламентарен контрол юристът Пандов се опитва да оказва натиск върху министър Кондева относно предстоящото издаване на нова – трета поред – комплексна оценка на ИАМН за необходимостта от лицензирането на нов адрес в столицата на високотехнологичната болница ‚Сърце и Мозък‘.

Пандов беше началник на кабинета на Сербезова (бивша Стоименова, от с. Курново, община Романска), която през юли 2022 г. издаде необоснован отказ, отменен от Върховния административен съд през декември 2023 г., като незаконосъобразен и „немотивиран“ и в „съществено нарушение на съдопроизводствените правила“.

Сега Пандов направо арогантно диктува, във въпроса си до Кондева, новото, неприето още, заключение на ИАМН: „няма потребности от нови отделения и структури от обхвата на заявения проект“ ‚Сърце и Мозък‘ София!

Според него „обективните данни“ се съдържат формално в Националната здравна карта, приета от служебния МС през декември 2022 г. по предложение, изготвено преди това от Пандов-Сербезова.

А защо тогава стотици други лицензи за нови легла в столицата бяха лицемерно подписани преди това от Сербезова, а след нея от  служебните министри и Хинков през последните две години и след приемане на тази карта?

Евтината предизборна маневра сега, вместо засрамване и извинение, цели разбира се да отклони вниманието на избирателите от грандиозните скандали, разбили доверието в неговата партия.

Ние, обаче, не участваме във фарса на фалшивите твърдения и не се намесваме в работата на държавните регулаторни органи, а цивилизовано търсим отговори на съществените въпроси, които засягат нацията и живота на хората: като блокирате новото модерно болнично здравеопазване от ‚Сърце и Мозък‘, което предоставя по-широк и по-богат избор на пациента в София, ще напълните ли 50-те процента празни и непривлекателни – формално лицензирани – болнични легла в столицата?

Защо Пандов не насърчава МЗ да преоцени и отнеме лицензите за леглата в болничните отделения, които от години не отговарят на закона и стандартите, било то поради липса на кадри или апаратура, или мизерен сграден фонд, или поради трите заедно?

Реална и остра необходимост от нови модерни болници и дейности в София има и затова стотици други лицензи за нови легла и нови дейности извън педиатрията бяха подписани преди това от Сербезова, а после и от служебните министри и Хинков през последните две години след приемане на цитираната от Пандов Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги през декември 2022 г. – защо за тях не пита Пандов и каква нова „реална оценка на потребностите“ в София търси точно сега?

Измишльотините и еснафските интриги на другите напълно некорумпирани „разбирачи“ няма да обяснят на гражданите-избиратели защо софиянци трябва да са заложници на завареното здравеопазване без модерни алтернативи(?). Кога, като участник в законодателната власт, Пандов ще създаде нормативни условия и механизми, при които страната дългосрочно ще преодолее тежкия дефицит на медицински кадри?

Защо Пандов е против модерните частни инвестиции в ,Сърце и Мозък‘, в които от години повишаваме знанията и уменията на нашите екипи и създаваме нови медицински кадри на високо клинично ниво?

Защо Пандов е против научноизследователските успехи на ‚Сърце и Мозък‘ и нашата растяща репутация сред водещите клинични центрове в света? Защо Пандов иска да спре конкуренцията по качество и защитава мизерното статукво в голяма част от софийските болници – отвратило хиляди пациенти и лекари и изгонило медицинските сестри от столицата?  

Докога приоритетът на приоритетите за българите – европейското здравеопазване – ще бъде затварян в догмите на протекционизма и феодализацията на болниците-табелки?

Докога огромни, многомилионни субсидии и държавна помощ, от нашите данъци, ще продължават да се изливат безразсъдно в големите държавни нереструктурирани болници в столицата, всяка година – без никакво подобрение?

Кога, господа политически „разбирачи“, ще отговорите на въпросът на въпросите за нацията днес и утре: как и кога ще намалим рекордната детска смъртност и много високата обща смъртност?

Кога ще пресечем задълбочаването на демографската криза? Кога ще признаете, че модерните частни инвестиции изпълняват отлично декларираната държавна политика в здравеопазването за подобряване на медицинската помощ и здравните грижи за населението?

Медицината е приложна наука, възприемчива към глобалните постижения, но не е съвместима с политическия екстремизъм и административния произвол, който практикувахте със Сербезова и сега търсите от Кондева.

Хората, пациентите, семействата и огромната част от напредналата медицинска общност разбраха за вашите користни цели и знаят, че държавата сама не може да постигне европейско здравеопазване, затова идва модерната, високотехнологична медицина на доказателствата със ‚Сърце и Мозък‘ – новото здравеопазване в София!