"Най-вероятно ще има закон за ръста в печалбите на енергийните компании. Оттам ще се намерят средства за компенсациите на бизнеса и домакинствата, има такъв проект. Нужно е да има продължаване на компенсациите, ако цените за тока се задържат високи.

Намаляването на ДДС върху топлоенергията и природния газ на 9% ще доведе до 11% поевтиняване на парното и газа за домакинствата.

Това заяви депутатът от "Демократична България" Владислав Панев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му компенсациите са достатъчни, а те са в размер на 30% и струват 4 млрд. "Има много компании, които губят пазарите си, за тях и 100% компенсации няма да са достатъчни", смята той. И потвърди, че се обсъжда отстъпка от 25 стотинки на литър гориво за физически лица.

"Премахването на акциза на тока няма да окаже голямо влияние на крайната цена, защото е под половин процент от нея. Ефектът върху бюджета ще бъде минимален", отбеляза депутатът. И уточни, че в момента България не отговаря на изискванията за въвеждане на еврото.

Според него е необходима антиинфлационна програма. "Тя трябва да осигури достатъчно средства за ощетените хора от икономическата ситуация и да се гарантира финансовата сигурност на държавата.

Няколко милиарда струва задържането на цените на тока за домакинствата", подчерта Панев.