Очаква се парламентът да включи в дневния си ред изслушване на четирима министри във връзка с безводието на места в страната – на регионалното развитие, на околната среда и водите, на енергетиката и на земеделието.

Искането беше внесено в сряда от ПГ на „БСП за България“. Председателският съвет тази сутрин трябва да вземе решение по него.

"Внесохме искане за изслушване на четирима министри – на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, на енергетиката и на околната средата и водите, по изключително важен въпрос – в петък около 100 000 българи бяха без вода, информацията е, че вече са над 200 000".

Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от "БСП за България" Корнелия Нинова. По думите ѝ, 297 населени места в 24 области в страната са засегнати от този проблем. Според експерти на БСП решение може да бъде спиране на частните ВЕЦ, които теглят водата от язовирите.

В програмата за работа на Народното събрание са промени в Закона за опазване на околната среда на първо четене. Вносители са депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС и ПГ на ДПС.

Основната цел е да не се допуска създаването на условия за забавяне реализацията на обекти с национално значение и обекти със стратегическа важност, като се предлага решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване.

Предложението не отменя съдебния контрол, а го ограничава в рамките на една инстанция. Обстоятелството, че определено производство не преминава през две съдебни инстанции, не води до нарушаване на признати права, на Конституцията, на международни договори, по които Република България е страна и на европейското законодателство, посочват вносителите.

Следва да се отбележи, че предложението не засяга широк кръг от случаи, а само тези, свързани с реализацията на обекти, които са определени като обекти с национално значение със закон или с акт на Министерския съвет и са обекти със стратегическа важност.

Всяко забавяне в процесите по изграждане на обекти с национално значение би оказало негативно влияние както върху националната, така и върху енергийната сигурност в страната, пишат авторите на законопроекта.

С цел осигуряване реализирането на обекти, за които е взето решение на Народното събрание, със законопроекта се предлага промяна в дефиницията на "Обект със стратегическа важност", като се добави и обект, за който е взето решение на Народното събрание за реализацията му.

В програмата на депутатите е и избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации, както и второто четене на изменение и допълнение на Закона за независимия финансов одит. 

Според приетата програма парламентът трябва да обсъди на първо гласуване промени в Закона за личната помощ, внесени от „Възраждане“, както и в Закона за семейните помощи за деца с автори депутати от ПГ на „БСП за България“.