Парламентът отхвърли искането на „БСП лява България” да се проведе изслушване на премиера Бойко Борисов, относно подкрепата на правителството за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, предаде „Фокус”.
Искането бе развито от парламентарната трибуна от народния представител Кристиан Вигенин. Той посочи, че за първи път в историята си България има кандидат за този пост, който се е утвърдил сред водещата група, от която през октомври ще бъде излъчен победителят. „В същото време, на този финален етап се развиха събития, които разкриха един отчаян опит за отстраняването на българския кандидат.

Кулминация на една добре организирана капания за дискредитиране и саботаж, в която ключова роля имаха българи, български служители, народни представители и представители на международни институции”, посочи Вигенин.

„Искаме да чуем от министър-председателя какви мерки ще предприеме, за да докаже на външния свят, че България все още е суверенна държава? Под чие въздействие и с чие съгласие е направен опит да се подмени българската кандидатура? Какво свърши правителството, за да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова?”, попитаха от БСП. Искането бе изслушването да се включи като точка първа в програмата на парламента за периода 14-16 септември 2016г., но то събра едва 52 гласа „за”, 71 – „против” и 27 – „въздържал се”.