Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура за генерален секретар на ООН. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителственото заседание във връзка с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.
"В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие", отбеляза премиерът.

"Предишното правителство работи и положи много усилия особено министър Вежди Рашидов. В последните си дни Орешарски реши да номинира г-жа Бокова, въпреки че знаеха че си отиват, те направиха този избор. Никой не си направи труда да ме попита като лидер на най-голямата партия. Тук са писмата за подкрепа като се започне от японския премиер, та се стигне до Тереза Мей. От президентската институция до всички крале, от мен до премиерите, от външно министерство до външните министри – всичко това нашето правителство сме работили абсолютно честно и почтено за избора на г-жа Бокова. Не приемам, че била по-късно издигната или напротив. Издигнаха я две години преди да се говори за кандидати за генерален секретар на ООН“, каза Борисов.

„Полагаме огромни усилия към момента и ще полагаме, но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения“, заяви премиерът. 

"Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна. Ние сме помолили всички в света, а с тези които сме в близки отношения, сме помолили максимално да съдействат и подкрепят.

Винаги с президентската институция сме действали изключително активно. До този момент минаха 4 изслушвания, за съжаления нашият кандидат е 3-ти, 5-ти, 7-ти, 3-ти. С цялото ми уважение, но дори Македония са преди нас и някой иска недоброто си представяне да припише на мен и на вас, на България", заяви Борисов.

„Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна. Така като направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре“, каза премиерът.

„Пред теб има 5-7 човека - изпревари ни Македония, изпревари ни Сърбия в определени класирания, но ние защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили. Получих коментари, че ние едва ли не сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг“, коментира още той. „Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите“, заяви Борисов и уточни, че съпругът на Ирина Бокова е предложение на ГЕРБ за европейската банка. "В един момент неуспехът му да бъде мой или ваш аз няма да го допусна".