Очаквано, дебатът в Народното събрание по предложенията на ГЕРБ-СДС и Демократична България за оказване на военна помощ на Украйна, предизвика бурни дебати между двата условни лагера в пленарната зала - БСП и "Възраждане", които са против и ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ и Български възход, които са "за".

Ивелин Първанов от "Възраждане" допълнително разгорещи емоциите, като излезе на трибуната с части от боеприпаси, които, по думите му, "са минали покрай ушите на българските войници през Първата световна война", а сред тях беше и граната. 

"Не сме в час по история", обърна внимание водещият заседанието Йордан Цонев от ДПС.

След поредния екшън в напрегнатите дебати бе гласувано и решение.

Министерският съвет в срок до един месец да внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението, гласува парламентът.

Решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и за укрепване на отбранителните способности на България беше подкрепено от 175 депутати , "против" бяха  49, един се въздържа.

След гласуването БСП вдигнаха листове, на които пишеше "Не на оръжията. Мир".