Има основания съдът да не регистрира учредената вчера партия на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава". Такова мнение изрази юристът и бивш служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков днес пред БНР.

Герджиков отбеляза, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността. А нарушение на това изискване се съдържа още в името на самата партия "Няма такава държава".

"Няма такава държава" е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава с всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но за да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, че "няма такава държава", ми се струва силно смущаващо. И мисля, че едва ли ще получи регистрация", смята юристът.

Той не изключи и изборът на наименование да е целенасочено действие, провокация, защото "няма лоша реклама" и едно евентуално спиране от съда би могло да консолидира подкрепа.

След учредителното събрание на партията на Трифонов вчера сега по закон предстои в рамките на до 3 месеца да бъдат внесени документи за регистрация в съда. Новата формация трябва да приложи и списък с поне 2500 членове. След подаването на искането за регистрация до един месец съдът трябва да се произнесе за регистрация.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!