Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. ПГ ни група счита, че отговорните институции на изпълнителната власт, Министерски съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост. Това каза в декларация от името на ПГ на „Обединени патриоти“ народният представител Милен Михов.

„Обектът е със статут на частна държавна собственост и в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната“, заяви той. „Във връзка със засиления обществен интерес и повдигнатия въпрос на кого принадлежи строителното съоръжение на връх Бузлуджа трябва да си отговорим на няколко въпроса- с какви средства е създадена сградата и отговорът е с обществени средства и доброволен труд“, коментира Милен Михов. 

Той обясни, че паметникът функционира в периода от 1981 до 1983 година като дом-паметник на БКП. Една партия управлявала по времето на режим, обявен за престъпен със закон. „С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжени“, каза още народният представител от „Обединени патриоти“.

"Паметникът е наситен с много исторически събития от различни епохи. Не трябва да принадлежи на една партия, заяви в декларация от трибуната депутатът от ОП Милен Михов. Историкът от ВТУ подчерта, че въпреки че по закон не е класифициран като културна ценност, но има открояваща се публична значимост. Михов апелира към държавата да не допусне "парцелиране на знанията за миналото". От Обединените патриоти настояват за обновление на запуснатия музей, но не и в превръщането му в партиен символ със съмнителна историческа стойност.