Заключението на доклада на ЕК е, че вървим в правилната посока. Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в предаването "Лице в лице" по bTV по повод Мониторинговия доклад на ЕК за България. По думите ѝ не трябва да се преекспонира темата "Председателство и доклад за наблюдение".
"Неслучайно това се казва механизъм за наблюдение. Той предполага един период, в който ни наблюдават как изпълняваме определени критерии, препоръки и това, което сме поели като ангажимент", заяви Павлова.

"Ние очаквахме да излезе доклад, който обективно, коректно да покаже къде сме се справили добре и той наистина дава цялостна оценка за напредък, къде не е достатъчно и къде има още какво да се направи. Неслучайно ние казахме - докладът е обективен, докладът дава абсолютно реално обективна точна оценка - тук е добре, тук - недостатъчно, и ние знаем как да вървим и че вървим в правилната посока. Това е заключението на доклада - вървите в правилната посока", заяви Павлова.

По думите ѝ това, че няма нови препоръки към страната, по казва, че докладът е позитивен в тази насока.

"Значи, че вървим в правилната посока, оценяват се усилията и няма нови препоръки. Ясно е обаче, че има какво да се желая в определени сектори или законодателство, по което да намерим консенсус и то наистина да бъде прието", коментира министърът. Тя добави, че няма нищо лошо да ни наблюдават, тъй като това ще ни държи на пътя. Павлова заяви още, че счита, че има напредък по отношение на правосъдната ни система и вътрешния ред.