„Готови сме с решението кого да подкрепим за шеф на парламента“ Това заяви в ефира на БНТ Ангела Николова от „Български възход“ на Стефан Янев.

„Председателят на НС трябва да е достоен представител с нравствени качества, който да обединява партиите и парламента. Политически коректно е да е първата политическа сила, тъй като българските избиратели са направили своя избор и смятаме, че така постъпваме политически коректно и морално“, каза тя.

„Ще подкрепим политическа партия ГЕРБ с тяхната кандидатура“, добави тя.

Представителят на ДБ в студиото на „Референдум“ препотвърди решението на формацията да гласува утре за Никола Минчев.

Делян Добрев пък подчерта, че парламентарната практика е винаги най-голямата партия да излъчва председател на парламента.

„Когато е имало изключение, около него е имало консенсус. Кандидатурата е била една. Дори обаче сега за толкова формален въпрос, парламентът е не просто разделен, а на парчета“, каза той.

По думите му някои партии се държат като в детската градина „с този не искам, с онзи не искам“.

Искрен Арабаджиев от ПП заяви, че няма ясно изразени мнозинства.

„Именно затова предлагаме Минчев за председател на НС. Той е стойностен и добър водач, доказал се в миналия парламент“, каза той.

„Ще направим всичко възможно той да е избран за председател“, добави той.

В студиото бе и Явор Божанков от БСП, който също взе мнение по казуса:

„В парламента е необходим дипломатичен лидер на НС. Ние сме заявили, че с ГЕРБ не преговаряме и няма да подкрепим техен мандат. Изборът на председател е избор и на това“, каза той.

„В момента търсим най-консенсусната и способна фигура. Г-н Вигенин и в кризисни ситуации е показал, че може в много трудна среда да се справя, а такава се очертава“, каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук