Заръката на президента Румен Радев към всеки един член на служебното правителство беше да запази своя неутралитет, да бъде далеч от политическите партии, да изпълнява своите задължения и да може да подготви едни честни и справедливи избори, да минимизира купения вот, така че да се проведат през ноември месец избори 2 в 1. Това обясни в студиото на "Панорама" по БНТ Гълъб Донев, вицепремиер и служебен министър на труда и социалната политика.

Разбира се, че това което се случи с актуализацията на трите закона в НС приличаше по-скоро на предизборна кампания, отколкото на един смислен парламентарен дебат, призна Донев.

За голяма част от българските пенсионери това е единствения доход, който получават. 47% от българските пенсионери живеят в риск от бедност и социално изключване, обясни социалният министър.

Пенсиите средно ще се вдигнат с 14%, категоричен е Донев. Актуализацията на ДОО беше направена така, че да бъде гарантирана финансовата стабилност на системата, подчерта министърът.

По думите му, до 600 лева ще е ръстът на средната пенсия до края на годината.

Според Донев, има няколко фактора, които влияят на безработицата:

На въпроса дали докато са управлявали, Кирил Петков и Асен Василев са правели партия, Донев отговори с "мисля, че не".  "Публичните им действия по нищо говореха, че правят партия. От мое име давам пълна гаранция, че хора, които участват в управлението на държавата и на някакви постове, по закон не могат да участват в управителните органи на партии".

Няма списък за уволнения в държавата, аз поне не съм виждал такъв, категоричен е Гълъб Донев в отговор на въпрос за уволнението на проф. Асен Балтов от "Пирогов".