Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев анонсира обучение на актива на евроизборите, организирано от ПЕС и БСП. По думите му за пореден път социалистите са заедно с БСП в една наистина решаваща кампания. 

Ето какво написа Сергей Станишев в личната си страница в социалната мрежа (без редакторска намеса):

"Днес ПЕС и БСП организират обучение на актива за евроизборите. За пореден път европейските социалисти са заедно с БСП в една решаваща кампания. Всички разбираме, че залогът е много по-голям от това колко евродепутати ще има партията. Залогът е дали ще има предпоставка за предсрочни избори и как влизаме в местните. Знаем и какво значение имат местните избори за силата на една партия.

Споделих, че съм правил три европейски кампании - през 2007, 2009 и 2014 г. – в коренно различни политически ситуации. Резултатът на БСП винаги варира в приблизително едни и същи параметри, независимо от политическия контекст, независимо от вложените усилия. Днес трябва да се опитаме да преодолеем тази инерция и пасивност, да превърнем изборите в национални, в тест дали хората искат промяна.

Затова се радвам да видя толкова пълна зала с моите другари от Националния предизборен щаб, младежкия предизборен щаб, председатели на областни щабове, медийни областни секретари и други наши съпартийци.

ПЕС е подкрепяла БСП в много кампании. Почти няма такава, в която пряко не сме били ангажирани. През 2015 г. за местните избори бяха направени няколко големи мероприятия, а през 2016 г бяха обучени около 700 активисти, които се превърнаха в ядрото на кампанията на президента Радев.

Сега отново сме заедно. Първо, от солидарност и второ - задачата е обща. ПЕС и БСП са носителите на промяната. А за да постигнем промяна и в България, и в Европа ни трябва сила. Имаме шансовете да бъдем първи. Толкова много гафове и управленски скандали продуцират ГЕРБ, че това работи за нас. Важното е ние да не правим тежки политически грешки.

В тази кампания имаме две основни задачи. Първата е да мобилизираме ядрото, защото евроизборите са състезание на твърдите електорати. Миналият път 2 200 000 души излязоха да гласуват. Много под средното за национални избори. Това означава, че ние трябва да мобилизираме, да вдъхновим нашите хора и с европейски, и с национални послания. И второ, да надграждаме и да търсим излаз към други българи, които не са активисти или симпатизанти на БСП, за да постигнем добър резултат. Точно както направихме в кампанията за референдума през 2012 г. – срещнахме стотици хиляди хора в разговор на улицата, на площада.

Синхронът между целите, задачите, платформите на БСП и на ПЕС е забележителен. Това е нашата сила. Казвал съм го и на конгреса на партията - дори и да спечелим изборите, да формираме правителство, ние знаем, че ЕНП ще направят всичко възможно, както и преди, да ни смачкват. Познатата история: "на тях им ги спират, на нас ни ги пускат". Играна е няколко пъти. В такъв момент подкрепата от нашите социалдемократически партньори - премиери, комисари, групата в ЕП, ще бъде от жизнено значение за успеха на едно ляво управление в България.

В тази кампания ПЕС си постави задачата да обучи 15 000 активисти във всички партии-членки. И днес в България са заместник генералният секретар на ПЕС Марая Лафер, Конрад Голота – съветник за Централна и Източна Европа, както и Йън Маккникъл, доскорошен генерален секретар на Лейбъристката партия на Великобритания и член на Камарата на лордовете в британския парламент от партията на Джеръми Корбин.

Йън пристига от Варшава, Полша. Вчера и завчера имаше обучение в Гърция, днес е в Австрия и в България. Досега са обучени близо 9 000 човека. Ще продължим през този месец да оказваме логистична и експертна помощ на нашите партии. В кампанията ще ги подкрепим със събития.

Надявам се участниците в обучението, които са сърцето и моторът на кампанията, да имат практическа полза от днешния разговор. Призовах ги да питат. Защото ние сме едно семейство и можем да си говорим открито."