Руските власти и "Газпром" сега обсъждат подробностите за прехвърляне на плащането за газ, доставян на неприятелски държави в рубли, не се говори за безплатни доставки, каза прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

„Процесът на доставка е много, много сложен. Това не е покупка на някакъв продукт в магазин, където купувате и плащате на касата, така че това е доставка, плащане и балансиране, това е процес, разтегнат във времето. Сега всички модалноститпросто се разработват“, каза говорителят на Кремъл.

На въпрос как ще реагира Москва, ако Европа откаже да плати в рубли, Песков отговори: „Ще решаваме проблемите, когато станат ясни“.

"Фактът, че няма да доставяме газ безплатно, е недвусмислен. Това може да се каже с абсолютна сигурност. И все пак в нашата ситуация едва ли е възможно и едва ли е препоръчително да се занимаваме с общоевропейска благотворителност", заключи прессекретарят на президента.

На 23 март Владимир Путин обяви преминаването към плащане в рубли за газ, доставян на неприятелски страни. Правителството, Банката на Русия и Газпром трябва да предприемат всички необходими мерки до 31 март, за да изпълнят решението на президента.