Твърденията, че руските сили са извършили военни престъпления като са екзекутирали цивилни в украинското градче Буча са “чудовищна фалшификация”, целяща да очерни руската армия”. Това заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.
“Това е просто добре режисирано, но трагично шоу”, допълни той.


“За пореден път призоваваме международната общност: разграничете се от такива емоционални възприятия и мислете с главите си Сравнете фактите и разберете с каква чудовищна фалшификация си имаме работа”, призова Песков.

А в коментар за възможността за провеждане на разследване на ситуацията в Буча, Песков отбеляза, че “трябва да се помисли доколко сега е възможно наистина безпристрастно, неутрално и неангажирано разследване”. Русия системно излага позицията си по ситуацията в Буча, но колективният Запад “е закрил очи и уши” и не иска да слуша, каза още говорителят на Кремъл.

Той коментира и вчерашното изгонване на общо около 150 руски дипломати от редица европейски държави, сред които Италия, Дания, Германия, Франция, Швеция, Испания. Според Песков това показва “липсата на далновидност” у европейците.

“Съжаляваме. Намаляването на възможностите за общуване на дипломатическо ниво в тези трудни условия” означава “липса на далновидност, което ще усложни допълнително” отношенията между Русия и ЕС, каза Песков.