За първи път в историята на Германия 1001 депутати, партийни функционери и кметове отвориха в петък лаптопите си, за да се включат във виртуалния конгрес на германския управляващ Християндемократичен съюз (ХДС) и да изберат новия си партиен лидер, пише Поглед инфо.

Победителят, чието име трябва да стане известно в събота, се превръща автоматично във фаворит да наследи канцлерката Ангела Меркел, когато тя се оттегли след парламентарния вот през септември. Който поеме щафетата, ще стане лидер и на Европа.

Делегатите имат възможността да избират между трима кандидати - Армин Лашет, Норберт Рьотген и Фридрих Мерц - и тримата адвокати по образование, католици, на възраст между 55 и 65 г., идващи от една и съща германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия.

Въпреки тези прилики обаче и тримата опитаха да намерят отличаващи се послания по време на безкрайната кампания, която трябваше да е приключила още през март, но продължи повече от година заради пандемията, коментира Евронюз.

Според медиите спорът за канцлерското място едва сега започва. Защото според социологически допитвания още двама политици набират голяма популярност и имат реални шансове да се намесят успешно в битката на парламентарните избори наесен.

Единият е германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, върху когото лежи битката с пандемията, а другият е премиерът на Бавария и лидер на партньорския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер.

Ето и какво се знае за съперниците:

Армин Лашет е настоящ премиер на Северен Рейн-Вестфалия. За него се смята, че най-вероятно ще придържа ХДС към либерално-социалния подход, следван от Меркел. През 2017 г. той победи социал-демократите в бившата им крепост.

- най-населената и една от най-големите провинции в Западна Германия. Бе избран за неин министър-председател и управлява в коалиция с либералната Свободна демократична партия.

Лашет използва този си опит в кампанията за кандидат за шеф на ХДС. “Добре е партийните лидери да са имали управленски опит в правителство.

Това означава, че са се доказали”, каза той в интервю наскоро. Но призивите му за ранно отпускане на мерките срещу COVID-19 изиграха лоша шега на федералното правителство заради тежестта на втората вълна. Лашет обаче коригира политиката си и предприе решителни мерки за овладяване на коронакризата в Северен Рейн-Вестфалия.

Фридрих Мерц е консервативен бизнесмен милионер. Дълги години 65-годишният адвокат по образование бе изчезнал от сцената на ХДС, за да заяви амбициите си за лидерство през 2018 г., когато Меркел освободи председателското кресло в партията.

Тогава той се изправи в битка срещу Анегрет Крамп-Каренбауер и изгуби на косъм. Мерц е популярен сред поддръжниците на консервативното крило на ХДС и сред младите. Той бе депутат в Бундестага до 2009 г.

След това напусна политиката и се отдаде на бизнес и печелене на пари като председател на борда на директорите на компания за инвестиции и като корпоративен адвокат.

Не крие, че иска да скъса с политиката на Меркел и да върне партията в лоното на традиционния социален консерватизъм. Той обаче е и най-противоречивият от кандидатите, след като наскоро бе залят от критики заради сравнение на хомосексуалността с педофилията.

Норберт Рьотген също е бивш премиер на Северен Рейн-Вестфалия и бивш министър на околната среда, уволнен от Меркел през 2012 г. В момента ръководи комисията по външна политика на германския Бундестаг.

Докторът по право дълго бе смятан за аутсайдер в надпреварата за шефския пост в ХДС, но социологически проучвания от последните седмици показват, че започва да набира скорост.

Като идейни послания 55-годишният външнополитически експерт се позиционира между консерватора Фридрих Мерц и верния на Меркел Лашет. В дебат между тримата обяви, че не принадлежи на нито едно крило в партията.

“Аз съм за модерния център”, каза той. Рьотген се сравнява също и с глътка чист въздух, а медиите обичат да го наричат Джордж Клуни, откривайки вероятно далечна физическа прилика с актьора.

Йенс Шпан е младата звезда (той е едва на 40 години) на правителството, след като се справи блестящо с първата вълна на коронакризата през пролетта.

Той не е сред кандидатите за шеф на ХДС, но това не отнема шансовете му да застане начело на Германия. Официално Шпан подкрепя Лашет, но паралелно е сондирал мненията на съпартийците за собствените си шансове, твърди в. “Билд”. Ако Лашет изгуби битката за ХДС, здравният министър почти със сигурност ще се хвърли на тепиха. Такова било и желанието на Меркел. Според “Билд”

Шпан можело да се кандидатира за канцлер дори ако Лашет стане лидер на ХДС.

Според многотиражното издание допитване през декември показало, че 52% от германците биха искали Шпан да има по-голямо влияние в политиката през 2021 г.

В тази анкета той изпреварва Меркел по популярност - тя събира 51%. През последните седмици обаче понася доста критики заради по-бавния от очакваното процес на ваксиниране.

Маркус Зьодер е настоящият премиер на Бавария, а от 2019 г. и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС). Изследване на сп. “Шпигел” от миналата седмица показа, че 40% от избирателите биха гласували за него, ако се кандидатира за канцлер.

Това би означавало той да е общ кандидат на обединения блок ХДС - ХСС 53-годишният Зьодер вече постигна успехи в овладяването на огнищата на зараза с коронавируса в провинцията си и това вдигна популярността му.

Силно уважаван и уверен, той е смятан за любимеца на консервативните избиратели в Германия. За момента политикът се изказва много премерено за амбициите си и непрекъснато повтаря, че мястото му е в Бавария, но според Би Би Си никой не му вярва.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ