Приоритетите на нашето правителство във връзка с газовите доставки са ясни. Те са три. Да има достатъчно газ, доставката да бъде с минимален риск, да бъде на най-добрата цена, така че да позволява българската икономика да бъде конкурентоспособна. Това каза в Народното събрание премиерът Кирил Петков относно спирането на газа към България от „Газпром”.

„Преди 4 месеца заварихме пълна зависимост на България от „Газпром”, платени 3 млрд., която не можем да използваме, недовършена връзка към, Гърция в абсолютно негодно състояние да бъде използвана, отказ от 80% от азерския газ, който беше на една трета от цената”, посочи той.

„Всичко това, когато започна енергийната криза на Европа, която е функция на войната. Путин успя да намали количествата на газа в газохранилищата в германия. Когато цените се увеличаваха 4 пъти, ние бяхме с единствен доставчик „Газпром”, каза премиерът.

По думите му, писмото, получено от „Газпром”, е „писмо за едностранна промяна на договора”. С него руснаците казвали, че плащанията от България „ще ги превалутираме по курс, който ние изберем и газ ще има само когато рублите постъпят по нашата сметка”.

Крил Петков обясни какво би следвало от това: „Ние всички не знаем каква ще е цената във всеки един момент. Това зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли, защото крайното плащане се води в рубли”

„Вкарвайки посредник между нас и „Газпром”, вкарваме страна, която не е по договор. Плащайки на тази страна, това не гарантира дали ще си видим парите обратно или дали ще си получим газа”, добави той.

„Руската страна казва „Нарушаваме договора едностранно, цената можем да си варираме както решим и доставките не са ви сигурни”, заяви Петков.

„Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце, което дава възможност този подход да продължава всеки месец”, подчерта той.

Премиерът заяви още: „Ние бяхме готови за този сценарий”.

По думите му, още с първите си дни правителството започнало да работи за диверсификацията.

„До такава степен влязохме в детайли, че минахме по цялото трасе и видяхме точно къде са местата, където трябва да се забърза работата. Успяхме да договорим ясна дата за физическото завършване на този интерконектор (с Гърция)да бъде 30 юни”, съобщи той.

„Тази дата ще бъде реална”, заяви Петков.

„В момента говорим с азерската страна, с „Бритиш Петролиум”, да получи газа в началото на юни, даже може би в края на май”, съобщи той.

По думите му, управляващите имали готов план за купуване на втечнен газ.

„Утре ЕК отваря работна група, която ще бъде постоянно базирана в София”, напомни Петков. В нея ще участват министрите на енергетиката от региона, включително и от Украйна.

„Ние може би ще бъдем и отговора за целия регион, включително и Украйна”, заяви премиерът.

„В директни преговори сме с американската страна и с Египет”, каза той.

По думите му, целта е цената, която ще бъде постигната в общия микс, да не бъде по-висока от тази на „Газпром”.