Депутатите в Народното събрание приеха предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за „оказване на военнотехническа помощ на Украйна”. Това решиха днес народните представители с 200 гласа "за", 16 "против", а един се въздържа.

Както БЛИЦ писа в началото на заседанието днес стана ясно, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е предал в Народното събрание писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Текстът, който приеха депутатите, гласи:

"НС дава мандат на Министерски съвет да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и 
последиците от нея в следните направления:

1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване последиците от наложените санкции в икономически, 
финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на 
България.

Вигенин с важни новини за условията на БСП за военна помощ на Украйна

2. Оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа съобразно възможностите 
на България, както следва:

а. продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС
б. помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел 
подобряване капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за 
тяхното трайно завръщане в Украйна
в. осигуряване на възможности за износ на украинското зърно във Варна
г. засилването на енергийното сътрудничество, в частност доставки на енергия и природен газ от 
Украйна
д. ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на България
е. продължаване на доставките на хуманиртарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни 
стоки."

Пред НС се готвят за война заради Украйна, ето какво се случва! Фоторепортаж в БЛИЦ

Преди това народните представители отхвърлиха предложения за помощ на Украйна, направени от ГЕРБ и Демократична България.

По време на самото гласуване на два пъти бяха дадени почивки по 15 минути, като последната беше след като предложенията на ГЕРБ и на ДБ не получиха достатъчно гласове.

Близо 4 часа депутатите спориха каква помощ да изпратим на Украйна. След писмото на украинския президент Володимир Зеленски от "Продължаваме промяната" поиска редакция на предложението си - "оказване на военно-техническа помощ, според официалното искане на Украйна и съобразено с възможностите на РБ". Депутатът Атанас Михнев от ПП обясни редакцията: "Така или иначе ни спря Путин кранчето за газа, а се и оказа, че винаги сме можели без него". "Готови сме да понесем отговорност за това решение, което ни нарежда до нашите партньори, трябва да се прекрачат червените линии, да се обединим, да застанем на страната на мира и свобода на 21 век и да покажем, че сме част от цивилизационния свят", каза той.

Даниел Митов от ГЕРБ бе категоричен: "Срамота е управляващата коалиция да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми, това е това писмо и не бива да извивате ръцете на хора в тежка ситуация, да ви пращат писма, за да легитимират определени въртеливи движения". Той поиска да се окаже всякаква - и техническа, и военна помощ за Украйна, тъй като дори "държави-русофоби направили вече това". Митов обвини, че ДБ не може да гарантира нищо в тази посока.

Атанас Славов от ДБ отвърна, че изпращането на военна помощ за Украйна е трябвало да стане още преди месец. Искането на партията е да се даде широк мандат на правителството да предостави такава помощ, каквато украинската власт заяви в по-продължителен период, посочи той. Не беше нужна тази визита (б.а. на Кирил Петков в Киев), но е важно, че застанахме на картата на Европа и дадохме подкрепа, заключват от ДБ.

Хамид Хамид от ДПС поиска премиерът, министърът на отбраната и външният министър да присъстват в НС и попита: "От Митрофанова ли ви е страх?". Мустафа Карадайъ добави, че "няма Министерски съвет, няма власт и това е най-слабият кабинет след 90 г.". От ДПС са категорични, че нямаме адекватна позиция и решението на парламента днес е вот на недоверие към правителството, а коалицията е с идейно несъвместими части, без план за действие и това е проблем.

От БСП бяха категорични - промяна на позицията на левицата няма да има. Борислав Гуцанов дори предложи да има референдум сред българите, а решението щяло да бъде - "мирът". Гуцанов стигна и по-далече, че България може да е домакин на преговори на върха между Русия-Украйна.

Стоил Стоилов от ПП добави, че изпращането на военно-техническа помощ няма да въвлече България във война и няма да изгубим. "Така или иначе руската агентура работи тук от десетилетия, спряха ни газа и ни обявиха за неприятелска държава. Изпращането на помощ за Украйна защитава българските интереси дългосточно, Украйна трябва да спечели войната, ако не - опасностите за България са по-големи", каза той.

Тома Биков от ГЕРБ смята, че ако се приеме декларацията, означава, че България ще продължи да продава оръжия на посредници, те да го дават в Украйна, а в "Терем" военна техника няма да се поправя. И той каза, че ако имаме позиция, правителството щяло да е в НС и да вземе мандат. За Биков позицията на страната ни такава, каквато ПП я предлага, "е неутрална и отслабва позицията ни в Европа" и даде за пример, че дори РСМ е оказала военна помощ на Украйна. "Страх ни е, че БСП ще загуби 1/5 от избирателите си", е мнението му.

Станислав Балабанов от ИТН се спря на посещението си в Украйна с българската делегация и обвини тези, които "стоят в меките си кресла" и каза: "Зеленски не иска оръжие и ние логично няма да изпратим такова." Любомир Каримански го подкрепи, че е явно, че НС няма да даде мандат на кабинета за изпращане на оръжие на Украйна. Възмущение сред ДБ предизвика изказване на Костадин Костадинов от "Възраждане", който обвини, че е източен Държавният резерв, като се товарят горива за износ. Антоанета Цонева реагира с "токсични лъжи" и попита - "бонбони или ракети падат над Украйна". Цончо Ганев обяви, че "Възраждане ще гласува "против".

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че не приемат войнствената риторика, включително от партньорите. "Изразяваме две ясни позиции - "не" на войната, "да" на дипломацията" и второ - "За Украйна подкрепа - "да", оръжие -" не", каза той. Вигенин добави, че виждат, че премиерът иска да омекотява разделителните линии и изразяват готовност да направят стъпка в посока подкрепа. Той анализира проектите на ДБ и ГЕРБ и обяви, че за тях са неприемливи и обяви, че ще подкрепят предложението на ПП и го нарече "единственият проект, който поставя акцент върху последиците от войната и иска мерки за преодоляване, което е цялостен подход". Да спре темата и да се сложи фокус върху следващите проблеми - инфлация, доходи, социална подкрепа и икономика, поиска още Кристиан Вигенин.

Даниел Митов заключи: "Никаква военна помощ няма да има. Предложението на ПП той нарече "съвършено безсмислено". "Срамота е да изнудвате украинската държава и посолство, когато се намират в тежка ситуация и да искате писмо за легитимиране на вътрешно-коалиционните отношения", посочи депутатът от ГЕРБ и обяви, че в момента управлява БСП. "Да се отървем от ръждясалите си съветски железа и да предоставим истинска военна и модерна помощ на Украйна, съвместима със стандартите на НАТО", каза той.

След няколко почивки и протест на депутата от ДПС Йордан Цонев за редакционно предложение на редакционното предложение, "Продължаваме промяната" поискаха почивка, за да редактират текста си. 

В крайна сметка парламентът реши да се даде мандат на Министерски съвет да обсъди пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции, енергийната и продоволствена сигурност на България, оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова, военно-техническа, съобразно възможностите на България, но както следва в писмото на украинския посланик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!