Ще има ли война в България. Това бе първият въпрос, на който премиерът Кирил Петков отговори в предаването "Защо" по bTV.

"Европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Бидейки на масата с други лидери, вечерта, когато бяха първите атаки, всеки от нас бе учуден. Очакваха се различни сценарии - частично навлизане, провокации.. Но никой не очакваше хиляди хора да са под обстрел с ракети", каза Петков.

И добави: "В момента вярвам, че няма опасност от война в България, но от друга страна опасността тази война да продължи много дълго, да бъде ужасяваща с много жертви и да има риск за ядрени централи - това е налице".

"Най-голямата опасност бе като видяхме сградата в техния АЕЦ да гори. Това бе директна заплаха върху сигурността ни. Има и други големи заплахи - възможност да спрем енергийните източници", каза още той.

"Макар и в момента да няма опасност от война у нас, МС отпусна средства, за да сме готови за всичко - таблетки с йод, сигналната система, която също не работеше изцяло. В понеделник свиквам щаб, който трябва да влезе в готовност", уточни Петков.

И добави, че първият щаб са го направили за посрещането на мигрантите и бежанците и това вече работи. Ще има и специални фургони на КПП-тата, за да се проверяват всички автобуси и да се пренасочва на къде е най-добре да идат. В понеделник-вторник трябва цялото нещо да е оперативно.

На въпрос кой плаща за настаняването на бежанците, премиерът отвърна: "Има доброволци, които поздравявам. Също има организация - по 40 лв разход на човек да бъде посрещнат от държавата". 

Изтече първото обсъждано име на партията на Стефан Янев

„Партията на Стефан Янев ме изненада. 3 дни след уволнението вече е в готовност за създаване на партия“, заяви Петков. „Едно е много опасно, когато един министър говори със собствен глас. Не е в координация с цялото правителство, когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт. Това е наистина некоординирана опасност“, добави той.

По повод думите на Янев каза, че не е негов министър, премиерът обясни: По принцип всеки министър трябва да е министър на България. Това, което казах - мой, беше защото исках да кажа, че е в това правителство от квотата на "Продължаваме промяната". Никой министър не трябва да е собственост на никого, освен на българската държава.

Янев не бил препоръчан от президента като негов човек. Решението ни да го поканим беше на база добрата ни работа в първия служебен кабинет, обясни Петков. Сега погледнато, това било грешка.

"В 80-те дни, в които съм премиер, имаше енергийна криза, която се задълбочава заради войната, имаше инфлационна вълна. Всички тези ефекти направиха едно поскъпване на живота. Пшеницата - още в понеделник изкупуваме огромни количества в държавния резерв, за да може доколкото е възможно да запазим цената на хляба. Държавата влиза като регулатор - за горивата, доколкото може", уточни Петков.


Той коментира и изказването на Борисов, че трябвало сега да се отпускат количества в резерва. "Ние не знаем какво ще се случи. Тези количества ги държим, ако има наистина криза, която да не е на база фейсбук и паника. Тогава ще ги ползваме", каза той.

Петков коментира и срещата му с посланика на Русия.

Кирил Петков привика руската посланичка у нас и ѝ се накара, а тя...

"Тя бе по моя инициатива. Аз я поканих. Последните дни видях недопустими за България неща, изказани от нея като постове с обидни думи. България има самочувствие, че, когато това стане, не може да стоим безучастно. Исках да обсъдим занапред как би изглеждала една дипломатическа мисия", каза той.

"Получих лично извинение за поста, който бе направен. Получих и лични уверения, че руското посолство вече ще внимава и ще се отнася с уважение и респект към България. Призовах всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност и са под прикритие, да се пратят директно в Русия. Тя каза, че оттук занапред ще внимава с всички нейни действия, за да не създава скандали", уточни Петков.

Петков се чу със Зеленски и ето какво си казаха

По думи на премиера Зеленски показа лидерство. "Въпреки обстоятелствата него не го е страх. Той може да организира държавата си дори под обстрел. Вярвам, че тъмният сценарий няма да е такъв, какъвто изглеждаше първите дни. Украинското правителство показа устойчивост".

"Зеленски помоли за всякаква възможна подкрепа. Уверих го, че 8 камиона с медикаменти и хуманитарна помощ вървят към Украйна. Хуманитарна помощ от резерва ни също ще е отпусната - това се гласува в МС. До този момент не сме пращали боеприпаси и оръжия", каза още той.

"Ние сме близо до конфликта. Видяхте и заплахите на Путин. Трябва внимателно да организираме подкрепата си. Както виждаме, има общоприети европейски действия, ние говорим в един глас с Европа", уточни премиерът.

"Днес е прошка. Искам прошка от народа, че нещата не се случват с темпото, с което искам. Но искам да уверя всички, че няма решение, което да съм взел до момента и да е под влияние на нечий друг интерес освен българския", завърши Петков.