Стефан Янев няма президентската легитимация за партия. Тази теза защити пред БНТ политологът Първан Симеонов.

Горещи подробности за новата партия на Янев! С Радев се...

По думите му, за да има нов ляв проект, трябва да има нова нисша. Единствен шанс за нов ляв проект е, ако има президентската легитимация, а Симеонов не вижда директна такава.

Според него Стефан Янев може да разчита на своя авторитет, а не толкова на президентска легитимация. И добави, че Янев много правилно капитулирал в правилния момент. Като военен министър обаче не не подходил правилно.

На свой ред пред Нова телевизия политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира, че през този външен конфликт в Украйна, вероятно ще започне процес на катализиране на критически политически процеси. Според нея бъдещата партия на Янев ще набере антилиберално настроените и ляво ориентираните и ще влезе в парламента.

Стефан Янев повежда нова партия от Шипка на 3 март

По думите й президентът Румен Радев е в ясна "разкрачена" позиция. Затова той още се опитва да жонглира прозрачно. По думите й Янев е с консервативно ляв патриотичен профил и неговите послания ще са насочени към избирателите на БСП.

"Голяма част от избирателите на "Има такъв народ" и "Възраждане" ще гласуват за него. Ще имаме лява вълна, на което трябва да има мобилизиращо се дясно", смята тя.