Имаме готовност да посрещаме хората и да ги регистрираме. Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков, който пристигна на границата с Румъния при Русе, откъдето влизат част от бежанците от Украйна.

"Много съм впечатлен, че вече имаме възможност да издаваме на границата с регистрационен номер, до колкото разбирам ние сме сред първите е Европа, които издават такъв документ. От влизането бежанците още на границата се разделят на групи с паспорти и без паспорти.

Тези, които искат убежище им се издава документ на място. Данните влизат в обща система, следва автобус, настаняване - всичко от влизането до настаняването е под контрол", подчерта Петков. 

 

„Имаме нормална готовност да посрещаме хората, да ги регистрираме и оттук нататък да ги насочваме.
 
Искам да благодаря на тази отборна работа. Виждаме, че когато работим заедно, можем да постигнем добри резултати”,  каза Петков след обиколката.
 
До този момент проблемът бе, че те влизат, а не знаехме къде отиват. Системата вече работи. Фургоните са оборудвани. Вече има работеща реална система", заяви той.



Петков коментира и разговора си с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. „Тя ни благодари, че България този път говори с един глас с ЕС, бяхме и сме предвидим партньор на НАТО. Ние сме България в Алианса, ние сме Алианса, ние сме НАТО, ние сме ЕС.

Петков и US посолство у нас с две различни версии за разговора с Харис СНИМКА

Общата ни сигурност зависи от общите координирани действия. Единственият начин нашата дума да се чува е да говорим в общ глас. Това ни научи войната в Украйна.

Не е нормално в този момент, в 2022 г. да имаме този тип агресия. Трябва  да сме координирани”, отсече той.

Петков каза още, че в момента няма как МиГ-овете ни да се ремонтират в Русия и да изпращаме стотици милиони към Путин, това е абстракция.