Най-големият ми успех е как менажирахме и управлявахме ковид вълната, изградихме нов модел на управление, успяхме да не затворим държавата.

Мерките да са минимални и всички деца да не прекъсват своето образование. Експертите, които бях свикал са невероятни физици, математици, цялото това нещо се случи, че изведнъж ковид вълната мина. Да имаше проблеми в една две болници, но системата като цяло проработи. 

Това заяви премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия, помолен да посочи своя най-голям успех.

Що се отнася до най-големия си провал, Петков каза:

"Грешки правим непрекъснато. Никой не се родил научен,. От сутрин до вечер критики. Някои от тях са основателни, като направя грешка  някое интервю. Сигурен съм , че правим най-доброто, което можем и не ни е страх от нищо. Радвам се, че имам толкова критици в момента. Вътрешни чувство, че като коалиция правим правилните неща". 

Списъкът с имената на лица, замесени в корупция 

"Това, което за мен е изненадващо, е че всички тези имена много добре ги знаем, като общество. Кой не е гледа осемте джуджета и Петьо еврото, кой не е видял пачките и кюлчетата. Защо Мата Хари не е разпитана, Носила ли е кюлчета или те са били там. Сериозни имена като Таки, Маджо, всички ги говорят, но никой не смее да повдигне реално въпроса", каза Петков. 

Иван Костов посочи груба грешка на Петков и Лена със списъка 19, Рашков ще страда

"Би трябвало това да е негова работа (на главния прокурор). Той трябва да работи по тях през цялото време и да има някакъв резултат. КТБ е 4% от цялата икономика. При случая Мадоф всички влязоха в затвора. Тези неща, които всички ги знаем, ние решихме да ги кажем ясно. Това бяха 19 човека за които имахме публична информация и ги дадохме на 20-тия", каза още той. 

"Това, което аз осъзнавам все повече, е че България 6.5 милиона хора. Два квартала на Ню Йорк. Корупцията е структурирана от няколко центъра около тези центрове има много хора под тях - адвокати, консултанти. Но реалните хора, които са водещите, не са толкова много. Те може да са 40-50. Тези бяха с най много публична информация", продължи премиерът. 

С кой състави списъка. 

Всъщност този списък как стана. Главният прокурор дойде при мен по важни въпроси. И аз само го попитах, освен, че декларирах, че спецсъда и прокуратурата ще бъдат затворени. Питах го защо няма резултати. А той ме пита по какво? Като кой?

Йордан Цонев хвърли бомба, свързана с Лена Бориславова!

Аз споделих част от тези имена, които сега казах и нищо повече. И от този разговор тръгна той да изисква. Моите съветници ми помогнаха със списъка. Ако имахме една изчистена държава, където няма корупция, големи престъпления, да е много трудно да намери информация, а ние тука сме заливани, каза Петков. 

Данни и службите 

Това е проблема. Поне да изчистим тези случаи, дори като ги напишете в Гъгул излизат стотици статии. Толкова ни е нисък прага на качество на прокуратурата, че всеки български гражданин има достъп до тази информация. Нямаме никакви резултати по тях.

Щеше да е много хубаво, ако специалните служби търсят, но тук само пишеш престъпления и корупция и те заливат статии с очеваден характер. Ние трябва да изчистим тези неща, каза Петков. 

Алгафари: Това, което направи Петков е като пиянски разговор в селска кръчма, защото...

Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички под един аршин, подчерта той. 

Ако аз съм направил нещо погрешно в тази посока, нека се види. Единственото, което не искам да се случва, е да си премълчаваме. За Рашков съм сигурен, той работи по 20 часа на ден, увери Петков. 

Списъкът 

Нека да видим как ще отговори прокуратурата. Аз казах основните, другите всички ги знаем. Има политици сред тях. Господин Борисов сме го сложили заедно с Мата Хари. Искаме да разберем как кюлчетата са попаднали в чекмеджето.

Искаме да разберем, дали Горанов лично са му носени пари. Това са публични информации, за които ние не казваме, че той е виновен, но има свидетел, който е готов да каже, че е давал пари на виден политик. Това са основните големи фигури. Ако с тези фигури се справим, това ще е едно наистина добро начало, каза Петков. 

Смущава се да назове други имена, замесени с корупция. 

Не се смущавам от никого. Нека да позволим на прокуратурата и полицията да направят всичко възможно, за да разследват. Цветан Василев е сред хората, които са вече много разследвани. Срещу него има обвинения. Бих се запитал за него защо прокуратурата не прави скайп запитвания, защо не събира информация от него, за да се разследват всички други хора, свързани с КТБ. Това е въпросът за Цветан Василев, каза Петков. 

Очаква ли резултат от прокуратурата 

Моите действия не са безсмислени, защото прокуратурата вече има два избора. Оттук нататък никой няма да прикрива тяхното бездействие. Или трябва да започнат да работят, или хората да знаят, че управляващите в прокуратурата не си вършат работата, каза Петков. 

Искам да внесем искането за оставка на Гешев максимално по-скоро, увери премиерът.