„Предлагахме две колегии на един Висш съдебен съвет, които заедно да кадруват. Порочността на този модел се доказа във времето. Новото ни предложение е за два различни съдебни съвета – един висш съвет на прокурорите и един висш съвет на съдиите“, това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев в „Панорама“ по БНТ.

„Това, което сега предлагаме е натрупаният опит от последните 7-8 години, второ – препоръки на Европейската комисия (ЕК) и трето – препоръките на Венецианската комисия.

Първо – главният прокурор да не е член на съвета на прокурорите.

Второ – отнема му се правомощието

Трето – България бе осъдена в редица дела, за това, че не може да бъде разследван главния прокурор, ние въвеждаме този способ като казвам, че случайно избран прокурор, който да има 25 години стаж, може да започне такова разследване“, каза още Цонев.

По думите му така отговаряме на една истинска реформа, която да се случи.

„Няма как да се случи съдебна реформа без да се случи Конституционна такава. Новото мнозинство няма конституционно мнозинство, но с ДПС има. Ние решихме, че сега е настъпил моментът за това. Виждаме, че има воля и заради това вкарахме нашия проект“, сподели още зам.-председателят на ДПС.

Ето го клишето, което не отговаря на истината. Ние не сме предлагали златните паспорти. ГЕРБ внесоха през 2019 г. тези промени за гражданството и вкараха текста за златните паспорти. Четин Казак тогава каза, че ДПС не желае този тест и трябва да отпадне. След това ние напуснахме залата, а законът бе приет с гласовете на ГЕРБ  и синята коалиция - предшественикът на Реформаторската коалиция.

След това президентът наложи вето и се случи същото.

Второто - през 2020 г. аз бях председател на анкетна комисия, която да изследва даването на българско гражданство. Там се натъкнахме на тези въпроси и махнахме целия този порочен модел.

ДПС затвори вратата за инвестиционното гражданство, а сега някой ни вменява тази роля

Ако ще се заяждаме и ще говорим по слухове и прочетени неща, то самата Лена Бориславова е работила в кантората, за която стана ясно, че е обслужвала клиенти, които искат инвестиционно гражданство. Доказа се, че тази кантора няма нищо общо с ДПС или с Делян Пеевски“,, категоричен бе Цонев.

ДПС не е заложник на Пеевски, но ще защитаваме всеки, за когото сме сигурни, че не е виновен.

Смятаме, че по темите, за които говорим, Пеевски няма никаква вина.

Трето – смятаме, че в България никой не може да бъде обвиняван без право на защита, бе да му бъдат предоставени доказателства и без това да мине през съдебен процес“, каза още зам.-председателят на ДСП по темата за санкциите „Магнитнски“.

„Слава Богу загубихме фалшивия ореол на ДПС, но истинският ореол е, че сме партия, която осигури мира и осигурява нещо на България, което другите партии не могат да направят.

Знаете, че спокойствието и мира не зависи от мнозинството, а от етническите малцинства“, заяви Цонев. 

Допуснахме доста грешки – най-голямата бе, че преди години оставихме великодушно да ни рисуват образ, който не е наш

Има корупция във всички партии, има и в ДПС. Има грешки в другите партии, има и при нас. 

Ние мълчахме, а ни направиха грешен образ“, сподели още той.

По закона „Магнитнски“ има пробиви, има грешки, има отменени санкции“, заяви още Йордан Цонев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!