Бившият премиер Иван Костов изрази положително впечатление от първоначалната работа на правителството с министър-председател Кирил Петков. Пред Дарик радио той открои новия стил в политическия живот, зададен от коалицията, сформирала правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

"Полека-лека като че ли нещо се променя. Виждам положителна промяна, говоренето на тези хора е друго в сравнение с това, на което бяхме свикнали 12 години.

Не е езикът на улицата, не е мутренският жаргон, не е бабаитско поведение. Може да правят грешки в очите на техни критици, но езикът, думите, поведението, смисълът е друг. Може някой да не е съгласен с Петков, но той непрекъснато застава и говори със съдържателни слова, не ни праща в уличен сленг да се чудим какво да мислим. Думите му са ясни, прости", каза Костов.

 Според него премиерът не е прав, твърдейки, че всички го атакуват. 

"Когато го атакува неговата опозиция, тогава е на прав път, но ако го атакуват негови съмишленици - хора, които милеят и са гласували за него, е съвсем друго. Трябва да може да направи тази разлика. Не всяка атака е доказателство, че си на прав път", каза премиерът в периода 1997 - 2001 г.

Според бившия лидер на ДСБ премиерът и шефката на кабинета му Лена Бориславова не е трябвало да правят списъци с хора, които са в основата на корупцията в страната.

"Трябва да се мисли един-два хода напред. Добре, казваш тези неща и какво ще се случи? Много лесно беше да се предвиди какъв ще е отговорът на прокуратурата. Така колелото отново се затвори в изпълнителната власт, сега вече с активна позиция на прокуратурата.

Какво ще стане в следващия ход - МВР сега трябва да отговори има ли данни и защо ги е крило, ако има данни, защо не е работило по тях, защо е оставило да изстинат следите, ако е така. Всички минуси отиват в изпълнителната власт отново.

Всички ще повтарят това, забравяйки нещо много важно, прокуратурата има разследващи функции по Конституция, тя е разследващ орган, управлява разследването, следователите. Вината пак е в прокуратурата, но това ще е в очите на малцина просветени, които познават Конституцията", каза Костов.

Според него ако правосъдният министър Надежда Йорданова поиска процедура за освобождаване на Иван Гешев, тя е обречена, щом е в ръцете на този ВСС и изглежда по-благоразумно такава да бъде внесена при следващ негов състав.