Министър-председателят Кирил Петков даде брифинг след края на заседанието на Министерския съвет. БЛИЦ припомня, че в началото на заседанието той обяви, че ще раздадат над 156 млн. лева.

„Имаме 1,2 млрд. лева допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към Народното събрание (НС) с предложение как да бъдат разходвани“, заяви премиерът Кирил Петков.

Той допълни, че 750 млн. лева ще бъдат за ковид добавки за пенсиите.

1,5 млрд. лева ще има за подпомагане на овладяването на кризата с цените на тока. Влизаме с много силна подкрепа в тази посока, защото го правим по начин, който най-малките бизнеси да бъдат подпомогнати по най-добрия начин, а не такива, които вече са намалили своя риск и цените са им ниски“, каза още министър-председателят.

„Искам да благодаря на колегите от „Има такъв народ“ (ИТН) и на министъра на външните работи Теодора Генчовска, че са взети бързи мерки и хора с досиета от Държавна сигурност (ДС) няма да бъдат назначени или ще бъдат уволнени, ако вече са назначени.

Обрат със съветниците от ДС в екипа на министърката на външните работи от ИТН

Всеки министър има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционни формат обсъждаме тези предложения и решаваме дали да бъдат махнати или не“, каза Петков по повод скандала, че хора с досиета от ДС ще бъдат назначени в Министерство на външните работи (МВнР).

Мрежата клокочи: ДС съветници превзеха Външно! СНИМКИ

„Тази тема не е разисквана на МС или с някой от нашите партньори. Съобщенията са били лично мнение на министъра, а не на нашето правителство. Този тип решения ще бъдат координирани в ролята ни на съюзник на НАТО. Ще бъдем и сме активен член на НАТО и ЕС“, така Петков отговори на въпрос за изказването на военния министър Стефан Янев за разполагане на допълнителни войски на НАТО в България.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!