Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет.

Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство, допълни премиерът. За съжаление, армията е недофинасирана през годините. Затова ще се приоритизира компенсацията по тях.

"Целта е България повече да не е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в НАТО",  изтъкна Петков.

Премиерът съобщи и една добра новина - вчера България е била поканена в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Това за нас е огромен дипломатически пробив. Влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много по-лесно, излизаме по всички международни бази данни за странни с нисък риск, което означава, че и на финансирането на нашата държава ще бъде погледнато по различен начин“, каза още Петков.

"Заедно с дипломатическите усилия България трябва да направи стъпка към развитие на собствения си военен и отбранителен потенциал - използване на националната командна верига, реално развитие на българката армия и въоръжени сили и търсене на начини за компенсиране на финансовите проблеми" - изтъкна министърът на отбраната Стефан Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази надежда за решение на кризата между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията.

"Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически път. Дипломатическото говорене, обаче, трябва да бъде подкрепено с необходимите доказателства, че притежаваме необходимата отбранителна система",  изтъкна Генчовска.