"Както аз, така и много други българи стояхме до през нощта да следим. Не мисля, че гражданите на Израел заслужават пореден ужас и съм съпричастен с тях.

Това, което се вижда е, че тези места, на които може да се случи продължително напрежение, не се спестяват и са координирани", това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков пред Нова тв. 

"Мисля, че конфликта в Украйна, Израел, Иран и хутите са една обща ос на атака, за да бъдат разсеяни западните сили и да се отслаби възможността да има нормална развръзка. 

Харесах отговора на американската администрация, че снощната ситуация беше победа за Израел. Нетаняху трябва да се опита да не използва този конфликт.

Изморен съм от политици, които за собствената си политическа съдба са готови да направят много неща за държавата си", допълни той.  

Водещата Лора Крумова припомни на Кирил Петков за лозунга, с който стана достатъчно популярен, за да бъде избран за премиер преди две години и го попита различно ли гледа на пачките и двоен стандарт ли е това, което се случва. 

"Не гледам различно. По същия начин.

Говорихме си вчера, че кампаниите продължават да са за едно и също нещо - да сме нормална европейска държава с институции, които разследват всички пачки и обществото да има доверие, че носят сигурност и справедливост. 

Има нещо много нелогично - защо в една стая ще се намират главен прокурор, шеф на КПКОНПИ, прокурор от СГП и главен секретар? Какво имат общо заедно?

Натиск върху Живко Коцев да си даде оставката. Използват институционалната си власт за това", каза той.  

"Дали има или няма проблем с Живко Коцев трябва да се провери. Едно е ясно - това, което се случи е това, за което се борим, този плакат от преди две години.

Всеки, и престъпник и не, не може да бъде заплашван. Ще дадем гръб на всеки, който е жертва на бухалката на прокуратурата", опита да обясни Петков.  

"Осмото джудже заплашва един главен секретар. Това е голям проблем, по-голям отколкото пудела, който виждаме там.

Той може да е голям проблем, но нека се провери. Когато се ползва, заедно с кафяви медии, се осъществява натиск.

Ако Живко Коцев не беше подал сигнала, тия снимки нямаше да излязат", заяви още съпредседателят на ПП.  

Кирил Петков каза, че е разговарял "надълго и нашироко" с Бойко Рашков и го е питал как се е случило това. 

"Той каза: "Виж, когато се запознах с Димитров, той дойде да даде показания срещу Борисов". Даде ми копия от показанията.

Борисов беше заплашил и беше казал, че ще направи самоубийство и ще нахрани еди кой си, ако не се е случило нещо, за което той лесно коментира, че не яде хора.

Това са показания, които са дадени и този човек е в ареста. Виждам от едната страна Борисов с пачки, а от другата пудел с пачки", обясни той. 

"Според мене пачките, които бяха извадени на Борисов, не бяхме още партия и бяха извадени от същите служби", допълни Петков.  

Той коментира и социологическите проучвания, които показват, че ГЕРБ има голяма преднина пред ПП. 

"Направихме много грешки и съжалявам, че нямахме повече опит, влизайки в тази игра. Не сме направили нищо от корист и страх и не сме ги предали.

Опитахме се да го направим през революция, бърза смяна на модела. "Има такъв народ" (ИТН) беше задължителен партньор. Нямахме правителство няколко парламента.

Третия път решихме със статуквото да направим реформи и сега осъзнах, че всъщност силата на промяната е в хората, а не в политиците.

Това, което ще направим, е да се върнем обратно при нашите хора и ще имаме честен разговор. Аз се чувствам, че сбърках в това, че си помислих, че освен реформата на хартия, можем да направим стъпка напред, но оцених, че статуквото, Борисов и Пеевски, когато се опре до предаване на власт, момента в който трябва да пуснат властта, те не са готови", сподели съпредседателят на ПП. 

Според него Борисов се страхува от правосъдие заради старите си грешки.  

Той смята, че  ПП трябва да покаже, че стария модел няма да се върне, когато държавата е била управлявана с телефонни обаждания. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук