Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се е върнал в България ден по-рано от плануваното. Това обяви той в личния си фейсбук профил. Причината за промяната е реакция на връчване на мандата от президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Както БЛИЦ писа в неделя стана ясно, че Петков е на мистериозно пътуване в чужбина. Той трябваше да гостува в сутрешния блок на bTV, но от медията съобщиха, че в последния момент поканата е била отклонена, тъй като му се наложило да замине на "непланирано пътуване в чужбина".

По-късно се появи информация, че той е в Братислава, за откриването на партийна структура. Любопитен детайл е, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също е в страната, заради участие във форума на GLOBSEC. С поста си Петков признава, че наистина е бил на събитието, но не става ясно дали се е срещнал с Урсула фон дер Лайен.

Припомняме, че в разпространения запис на депутата Радостин Василев се чуват репликите на Петков, че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап. Както той твърди, тя му е подметнала шеговито, че ЕС не се води само от морални ценности и може да се направи компромис за еврозоната.

Петков обяснява и защо е взел решение да се прибере по-рано. Оказва се, че причината е връчването на мандата на втората политическа сила ПП-ДБ от президента Румен Радев. При церемонията държавният глава призова акад. Николай Денков да преосмисли ситуацията. По думите на Радев връчването на мандата е нецелесъобразно след скандала със записите от Националния съвет на ПП, които дискредитират страната ни пред Европа. Президентът открито призова "Промяната" и Денков да не реализират мандата, а веднага да го върнат. 

Ето какво пише Петков в личния си фейсбук профил:

След това, което видях при вчерашното връчване на мандата, реших да се върна в България един ден по-рано от срещата на много от европейските лидери на форума GLOBSEC в Братислава.

Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република. Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство, никой не може да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции. Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си.

Имаме нужда от редовно и про-европейско правителство час по-скоро. Имаме нужда от стабилно Народно събрание с дълъг живот.

Днес отново истинският гарант за демокрацията - хората от площада, ще заявят, че автократичните амбиции няма да се реализират, дори когато службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си ресурс - но не в защитата на националната сигурност, а в производство на политически компромати.

Не ни е страх и няма да се откажем!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук