Служебният министър на икономиката Кирил Петков спря 100 млн. лв. безвъзмездна помощ за бизнеса. Темата беше повдигната по време на блиц контрол на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм, на която Петков не отговори директно на депутатите защо е направено това, пише "Труд".

Вместо да бъдат раздадени на засегнатите от COVID кризата бизнеси под формата на безвъзмездна помощ, средствата по предложение на Петков са преразпределени за кредити, които още не са стигнали до бизнеса.

Това е направено, въпреки че парите по вече наличните програми за кредитиране не са усвоени, а бизнесът обяви, че е категорично против решението на правителството.

На 5 август 2021 г. Министерският съвет приема решение №578, чрез което се поставя началото на предоставянето на необезпечени кредити от Българската банка за развитие. Програмата обаче не е стартирала поради липсващо все още одобрение от Европейската комисия. Въпреки това новото ръководство на банката се хвали с резултати по действащата програма от предходното правителство на ГЕРБ.

Освен това в решението на служебния кабинет е предвидена потенциална загуба от 400 млн. лв. от отпускането на гарантираните от държавата кредити. Въпросът е, защо при условие, че програмата е активна във Фонда на фондовете, трябваше да бъде пренасочена към банката за развитие, като наред с това се планират загуби за държавата.

В крайна сметка пари за бизнеса ги няма, въпреки че Кирил Петков гръмко заяви, че в кратки срокове до бизнеса ще достигнат заеми за 2,5 млрд. лв., за които няма да се иска обезпечение. След това стана ясно, че за да получат заемите собствениците трябва да заложат цялото си лично имущество.

Към момента от публикувания отчет на сайта на Министерството на икономиката на 27 август 2021 г. се вижда, че „Към 12.08.2021 г. са договорени 122 кредита на обща стойност от приблизително 61 млн. лв. В периода между 27.07-12.08. портфейлът е нараснал с 40.2 млн. лв. в 70 кредита.”