"Новите терминали и интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на регион". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на регионалната министерска кръгла маса в София, която е посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

"Виждаме безпрецедентна война в Украйна и за нашите украински приятели това е загуба на множество животи. Също така виждаме едностранни нарушения на енергийния договор с Газпром. Ангажиментите не се изпълняват и доставките на газ са спрени", заяви той.

"Единственият начин, по който можем да компенсираме това негативно развитие, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че дизертификацията и оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са на лице. Имаме възможности – енергийните миксове и коридори могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите", каза още Петков.

"Много съм щастлив, че днешната среща няма да бъде само за обследване и дискусии, а за създаването на една постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката", каза в заключение премиерът. 

Домакин на събитието е министърът на енергетиката Александър Николов. В него освен министър-председателят Кирил Петков, участие вземат и вицепремиерът Асен Василев, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.