Папа Франциск е благословил работата на правителството и е казал, че пътят е правилен. Това заяви премиерът Кирил Петков говори пред журналисти след аудиенцията му при папа Франциск във Ватикана.

„Показа голяма симпатия към нас, дори останахме повече от определеното време“, похвали се Петков и допълни, че папата е дало подкрепата си на правителството за борбата срещу злото и корупцията. Засега официално изявление на Светия престол по този повод няма.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

"Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби.", коментира Петков.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи.

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън констуктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв."- изтъкна той.

За отпадане на ветото може да се говори само, когато МВнР представи конкретни стъпки в тази посока, обсъдим ги и се обединим около тях като решението трябва да се вземе от парламента. И само когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели, допълни той.

"Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията." - заяви Петков.

Министър-председателят коментира решението на Италия и Германия да плаща за газа в рубли като изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива.

Невинаги България е държава, която трябва да следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери.

Петков допълни, че България не е прекратявала преговорите с "Газпром", а просто не е дала съгласие да плаща по предложения от Русия начин.

"Срещата с папата - той наистина показа симпатия и всички сме заедно в борбата срещу злото и корупцията като болест. Той искаше да покаже подкрепа към българското правителство и ни отдели повече време, отколкото е планувано.

Петков и водената от него официална българска делегация са на двудневно посещение в Рим и Ватикана.

Вчера премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода.