Страната ни трябва да диверсифицира своите източници на газ, за да намали енергийната си зависимост. Решението днес е в полза за България. Петролът който ще получаваме ще бъде по-изгоден икономически от този, който щяхме да получаваме от Русия.

Това щеше да се усети тежко. Шестият пакет санкции срещу Русия не изглежда да е чак толкова болезнен за България и най-вече няма да влоши благосъстоянието на българина. Приветствам това решение. В него има достатъчно отстъпки. Това се постигна след месеци преговори.

Това заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с решението на Брюксел да ползваме руски петрол до края на 2024-а г.

Той добави, че се надява след 3 г. конюнктурата да се е променила, да има мир и условията да са се променили, освен това да сме се адаптирали към новите условия.

„Отдавна ЕС не дава средства за изкопаеми горива, защото голямата цел е една зелена трансформация на икономиката. Санкциите заместиха военният отговор на Русия. Хубаво е, че напоследък се правят опити за търсене на политическо решение. Смятам, че няма военно решение на този конфликт и рано или късно дипломацията да сложи край на войната“, подчерта Витанов.

„Западните ни колеги търсят всевъзможен начин за помощ на украинската кауза. България прави наистина много с отношението към тези, които бягат от войната. Страната ни прави много повече отколкото за всички други бежанци, попадали в България. Страната ни наистина е солидарна. Имаме комуникационен проблем по повод коментарите за разселване.

Това допълнително налива масло в огъня и противопоставя българи на украинци“, заяви още евродепутатът.

„Условията, които им бяха предоставени са повече от задоволителни. Има държави, като Великобритания, които са много солидарни за военна подкрепа, но не и да предоставят подслон. У нас условията са доста прилични“, подчерта Петър Витанов.

„Натискът за вдигане на ветото за приемането на РС Македония в ЕС е голям. В ЕС това се разглежда и като започване на преговори с Украйна и даване на зелена светлина на Албания. За българите е изгодно да имаме споразумение. Преформатирането на позицията не може да стане в КСНС. Това е второстепенен орган“, смята Витанов.