Инициативата Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската  и европейската икономика и индустрия.

Основният въпрос за страни като България е как да намерим пресечната точка между трансформация на икономиката към по-екологосъобразна и запазване на българската и европейската индустрия, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.
 
Той взе участие в дискусия, посветена на нова екологична политика на ЕС и организирана от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската минно-геоложка камара, Българската камара на химическата индустрия и Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори дискусия.


 
„Как можем да направим това - като повдигнем въпросите, свързани с производството на електроенергията, защото това, което се опитват да направят сега, е газта, атомната енергетика, въглищата, да бъдат извадени  от енергийния микс. А за страни като България това означава абсолютна неконкурентноспособност и крах на икономиката.

И срещу това ние трябва да се борим. Няма какво да замени атомната енергетика - нито по отношение на инвестициите, нито по отношение на устойчивост на работните места, нито като цена, нито като добавена стойност.“, допълни Витанов.
 
„Говорейки за съхраняване на конкурентноспособността и запазване на европейската икономика и индустрия, нещата изглеждат много сложни. Защото налице са два процеса - Европа трябва да запази своята конкурентноспособност спрямо останалия свят, но и България да съхрани конкурентноспособността си спрямо Европа.“, подчерта Витанов.
 
„Докато ние като евродепутати в първия процес бихме могли да имаме някаква по-съществена роля, то втората по-скоро би следвало да е адресирана към българското правителство.“, добави българският евродепутат.

Той изведе на преден план три основни механизма за подкрепа: компенсация за покачване на стойностите на въглеродните емисии; проектът за втора атомна електроцентрала да стане необратим; производителите и индустриите да бъдат подкрепени, така че те да могат да се възползват от новите възможности - включително и финансови, които ЕС ще предостави под формата на различни инструменти за осъществяването на Зелената сделка.
 
Лидерът на българските социалисти в ЕП наблегна на трите основни аспекта на предлаганата Зелена сделка: „Ако всички сме съгласни с екологичния аспект, а именно, че всички искаме да дишаме чист въздух и да пием чиста вода - при другите два елемента обаче - финансов и социален - имаме сериозни разминавания.

Защо? Защото ЕС казва, че ще предостави само в първите 10 години 100 млрд. евро. Да, но всъщност това не е съвсем така. От тази сума, между 10 и 20 % са реалните средства, които се отпускат. Допълнително - 30 млрд. евро, които идват от Фонда за регионално развитие и ще са за сметка на средствата за сближаване.

Да не говорим за подкрепата по линия на ЕЦБ - това не са нищо повече от заеми, които трябва да бъдат връщани по-късно. Най-тежък обаче, е социалният ефект и ние сме сериозно загрижени за хората, които ще бъдат принудени да си търсят работа.“, допълни Витанов.