На заседание на Комисията по бюджетен контрол на Европарламента депутатът социалист Георги Пирински, който е докладчик по Специален доклад на Европейската сметна палата за усвояването на европейските фондове за политиката на сближаване в периода 2007-2013 г. подчерта, че към 30 септември 2018 г. са усвоени едва 22% от програмираните за периода 2014-2020 г. средства, докато в петата година на предходния период (2011 г.) процентът на усвояване е надхвърлял 42%.

В тази връзка Пирински подчерта препоръките на Сметната палата за необходимостта Европейската комисията (ЕК) да предложи конкретен график за съгласуване и приемане на нормативната рамка преди началото на следващия период 2021-2027 г., както и да се ангажира далеч по-пряко в самото начало на периода с мерки за съдействие на страните членки по преодоляване на възникнали затруднения и тесни места.
Освен това стана ясно, че ЕК не е извършила анализ на въздействието във връзка с предлагания от нея нов Регламент за общите условия за използване на еврофондовете в предстоящия период - твърде съществен пропуск, който не дава никаква възможност за предварителна оценка, как на практика ще се отрази предлаганата нова нормативна рамка.

 Във връзка с посочените по-горе съображения Пирински категорично оспори преценката на ЕК, че процесите се развиват задоволително и резултатите от кохезионната политика са добри. Според депутата напротив, положението остава твърде обезпокоително в светлината на задълбочаващите се различия в икономически, социален и териториален аспект между регионите и държавите членки на ЕС, процес, който сякаш не тревожи Еврокомисията.