Гледам политическата кампания с огромно безпокойство. За съжаление, това, което виждам е, че по-скоро се рушат, отколкото да се градят мостове между политическите партии. Това коментира Росен Плевнелиев – президент на България в периода 22 януари 2012 г. – 22 януари 2017 г., цитиран от „Фокус“. 
Попитан дали е оптимист, че бързо ще се състави правителство след изборите, Плевнелиев посочи, че не може да бъде такъв. „Виждам много безпринципно противопоставяне, пропаганда, но искам да видя и повече съдържание.Не виждам темата за справедливостта да се адресира от политическите лидери. Да използваме прокуратурата за политически битки, да допуснем политизация и в сектори и части от обществото, където не бива да има, например стратегическите приоритети на България, това не ни води наникъде. Върви се към коалиции, но нека те да бъдат направени не в някакви „Сараи“ или ловни хижи, а тези коалиции да бъдат сглобени пред очите на народа“, коментира той.

По думите му в рамките на неговия мандат за 5 години са се създали 15 700 работни места на програмисти. „ИТ секторът стигна до над 4% от БВП. Повече от ясно е, че България има огромен потенциал в информационните и комуникационните технологии, но зависи от политиците да покажат, че са разбрали, че това е стратегически приоритет за държавата. Да не се карат, да не се разправят, а да се подкрепят. Рано е да се даде оценка на служебното правителство. Все още дори не сме в средата на предизборната кампания. В политиката има едно желязно правило, което казва, че първо трябва да дадем шанс, а след това ще се съдим по резултатите. Какъв по-смислен приоритет за България от това да дадем път на младите и на индустриите на бъдещето, но и какъв по-смислен път за България от това да развием своята демокрация, да я обогатим и направим по-устойчива? Това се получава единствено, когато политиците участват в изборите добронамерено, не си спрягат всякакви скандали, не се потапят в блатото на взаимните обвинения, не си измислят „Костинброд“, допълни Плевнелиев. 

Той апелира към политическите лидери са излязат честно пред народа, да поемат категорични ангажименти, да дадат решения по проблемите, с които се сблъсква днес България, Европа и света. 

„И когато минат изборите, когато народът каже тежката си дума, бъдете честни. Не забравяйте това, което обещахте, а сформирайте коалиции и формации пред очите на народа, които да доведат до изпълнение на поетите ангажименти. В миналото се нагледахме на политици, които обещаваха всичко, но това вече не работи. Не обещавайте всичко, но това, което обещаете, го изпълнете“, заяви още Росен Плевнелиев.

Илияна Йотова по-рано връчи специалната награда на БАИТ за 2016 г. на Росен Плевнелиев, като изброи качествата и приноса му в ИТ-сектора. Тя посочи, че е Плевнелиев е имал постоянна и целенасочена работа за позиционирането на България като регионален хъб на високите технологии и иновации. 

От своя страна Росен Плевнелиев заяви, че в последните години се е показала най-важната част от формулата за успеха на България. „България създаде най-много работни места в индустрии с висока добавена стойност. България даде добра бизнес среда за някои от най-големите в ИТ-сектора. Постигнахме много, нека не спираме по средата на пътя“, добави той.