Очаквано вторият мандат се провали, след като първият отиде в дерето. Очакванията и надеждите са в третия мандат. Това заяви в ефира на Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017).

"Единственият шанс е да има правителство е с мандата на ДБ. Ако Радев гледа личния си интерес, може да го даде на БВ или БСП. Ако е държавник, трябва да го даде на ДБ. Дойде моментът на Христо Иванов. Ако аз трябваше да избирам, щях да дам именно на ДБ мандата. България трябва да се устреми към Еврозоната и Шенген", категоричен бе той.

"Не можем да коментираме името на бъдещ премиер. Борисов гради мостове. Той е опитен политик, гъвкав и минал през изпитанията на политическото време.  Не бих сравнявал Борисов с Меси, дано и той повече да не се сравнява", каза още той.

„Никакво ходене на избори, правителство, това трябва. Пожелавам ни във външнополитически аспект България да влезе в Шенген и еврозоната. Във вътрешнополитически аспект ни пожелавам да се откажем от популизма. Това не е успешен подход, няма да заведе никого никъде", категоричен е Плевнелиев.

"Нека да е ясно – никакъв популизъм. Върнете се всички крачка назад. Стига с това биткаджийство, особено от страна на ПП. Те въведоха агресивен подход в политиката. Време е да стъпим на здравите основи на демокрацията – на диалога.

По думите му е време за отговорно отношение.

„Ако ДБ направи програма от 3-4 страници, с 5-6 приоритети, които са ясни за всички и около тях търсят съгласието на другите политически партии, те ще се изненадат, че по голяма част от тези приоритети има конституционно мнозинство“, каза Плевнелиев.

Според него има партии, които биха подкрепили подобна програма:

"ГЕРБ, ПП, въпреки че в последно време започвам да си мисля, че те може и да се разцепят по някое време, което е нормално за популистка партия, плюс ДПС, плюс Български възход, плюс дори предполагам, че г-жа Нинова може да подкрепи тези реформи“, каза той и добави, че ще има сериозни разломи по геополитическите теми.

"Радев трябва да внимава с Янев, защото всичко, което стане, при мандат, даден на БВ, се пише и на него. Ако даде обаче мандата на БСП ще допусне историческа стратегическа грешка. Ще задълбочи и разделението в лявото и ще покаже амбициите му за бъдещето", смята Плевнелиев.

"Колко пъти БСП получава мандата? БСП са проруска и антиевропейска партия в някои отношения", каза той.

"Сами си произведохме блатото в политиката, наистина трябва да се спре с популизма", констатира президентът.

Според Плевнелиев Радев е взривил през 2020 година Планът за възстановяване на опитния Томислав Дончев.

По думите му голямата драма на България е „Русия“ и тази думичка тегне върху страната ни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук