Възможни са всякакви коалиции, въпросът е дали партиите искат да ходят на предсрочни избори. Това заяви пред БНР Виолета Комитова, зам.-председател на парламентарната група на "Български възход". Според нея по скоро партиите не искат да ходят на избори. 

Тя смята, че едни нови избори ще възпроизведат същия резултат - шарен парламент.

"Оттук нататък всички правителства ще се състоят от много партии, от много компоненти. Оттук нататък в България, в съседни държави, в ЕС ще бъдат многокомпонентни правителствата.

Втората им характеристика - ще бъдат с кратък живот, тъй като представляват сложни коалиции. Ако партиите не разберат това - обратното на това е правителство на 1-2 партии, тоталитарни режими с дълъг срок на управление - това е контрапунктът. 

Ако партиите не разберат, че оттук нататък всички правителства ще са сложни коалиции от много партии с кратък живот, никога няма да стигнем до коалиционно споразумение и редовно правителство. Искаме да има коалиционно споразумение, с което партиите да поемат своята отговорност", обясни Комитова. 

Депутатът от "Български възход" декларира, че ако получат третия проучвателен мандат от президента, те ще търсят съгласие с всички партии по въпросите, които ги обединяват, а не по въпроси, които разделят. Ще помолим другите партии да оставим червените линии, каза тя. 

По думите й трябва да се търси съгласие с колкото е възможно повече партии, за да може да се осигури стабилност в това "турбулентно време".

В тези разговори трябва да се очертаят не дългосрочни програми, а няколко краткосрочни приоритета, които са най-спешните, подчерта Виолета Комитова. По думите й за тези задачи трябва да се постави и срок на изпълнение.

Тя посочи кои са някои от тях - на първо място е Планът за възстановяване и устойчивост, второ - бюджетът за 2023 г., трето - кризата с инфлацията и енергийната криза, четвърто - националната сигурност.

По тези приоритети трябва да работим краткосрочно, за да помогнем на българските граждани и бизнес, категоричен е депутатът.

В момент, когато има война близо до нас, и нашата армия е разсипана, трябва да се погрижим спешно и бързо да подсилим отбранителните способности на армията ни и да осигурим сигурността си, отбеляза Виолета Комитова.

Ако досега сме подценявали средствата, отделяни за армията, сега този въпрос е спешен, добави тя. 

Комитова припомни, че е имало искане от една партия за напълно нов план за възстановяване и устойчивост. Според нея обаче нов план е безсмислено и глупаво да се прави.

Тя смята, че няма нужда от напълно нов план. 

Можем да предоговаряме, да отворим темата за въглищните централи, изказа мнението си тя и припомни, че когато през 2020 г. е започнат планът, тогава ситуацията е била друга - нито е имало криза, нито война.

Според нея не можем да се лишим от количеството ток от въглищните централи. Освен това те осигуряват много работни места, допълни тя. В България трябва да възприемем нов похдод - преди да закрием нещо, трябва да създадем заместващи мощности, обяви зам.-председателят на ПГ на "Български възход". 

Тя е категорична, че в момента не можем да се откажем от тези централиЗакриването на енергийни мощности, без да сме осигурили заместващи мощности, е пълен нонсенс, каза тя. 

"Български възход" е компромисна партия, каза Виолета Комитова и припомни, че преди изборите не са давали лъжливи или нереалистични обещания. Опитваме се да направим възможното от това, което имаме, каза тя. 

За декларацията на "Продължаваме промяната" Комитова коментира: 

"Тя беше много обширна с твърде много задачи и пожелателни текстове". 

Тя даде пример с въпроса за подобряване на висшето образование. По думите й това е дългосрочна задача. Имаше задачи, които не можеха нито да бъдат изпълнени, нито планирани, подчерта тя и добави, че е имало и тези, които видимо няма как да бъдат подкрепени от партии, които от години не подкрепят тези тези.

Трябва да забравим въпросите, които разделят партиите и да ги оставим в един кош за друго време, категорична бе тя. 

48 НС трябва да работи всеки ден отговорно, без значение дали ще се върви към избори, категорична бе Виолета Комитова. По думите й обаче много често депутатите се разсейват в пиар акции - това е свързано с местните избори. От партията не го одобряват, предвид многото работа, която има за вършене. 

В това НС ако не се създаде атмосфера на диалог, няма да се стигне до никакви резултати, а ще има само пиар акции, каза още тя. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук