Държавният глава Росен Плевнелиев осъжда остро нападенията в Берлин и в Цюрих, при които загинаха и бяха ранени много невинни граждани. Президентът осъжда остро терористичното нападение и убийството на посланика на Руската Федерация в Република Турция Андрей Карлов.
Българският държавен глава е категоричен, че няма легитимна кауза, която да оправдава радикализма и убийството на хора и подобни атаки трябва да срещнат категоричен отпор от страна на демократичната общност. Българският държавен глава е сериозно обезпокоен от поредната проява на терор и загубата на човешки живот в нашата съседка. Замяната на думите с насилие не е решение и не може да доведе до нищо добро, е позицията на президента Плевнелиев. Държавният глава изразява своите съболезнования на семейството и близките на посланик Андрей Карлов.

Дълбоко потресени сме от тези грозни актове на терор в светлите дни преди Коледа. Непонятно за нас е жестокото желание за отнемане на човешки животи. В този скръбен час целият български народ е съпричастен с мъката на близките на загиналите, страданието на роднините на ранените и тъгата на германския и швейцарския народ, казва Росен Плевнелиев след кървавата атака на Коледен базар в германската столица и стрелбата и в Цюрих.

Държавният глава изразява надежда за бързото възстановяване на ранените, както и че виновниците за тези потресаващи посегателства над човешките права и демократични ценности ще понесат строго наказание.