Притеснен съм от това невиждано досега ниво на противопоставяне и на популизъм. Вярвам, че днес голямата битка в България е между демократи и популисти. Демократите вярват във върховенството на правото, в ценностите, в институциите и ги надграждат.

Популистите знаят как да се заиграят със страховете и надеждите на хората и много често, за съжаление, обещават нереализуеми неща. Популизмът днес шества из европейските столици. За съжаление, става все по-силен и в България.

Това заяви пред bTV президентът за периода 22 януари 2012 г. – 22 януари 2017 г. Росен Плевнелиев.

Той посочи, че прави всичко, което един мъдър и успешен президент би следвало да прави.

Изключително се гордея, че продължавам да бъда много активен в международен план. Член съм на няколко международни организации, работя заедно с хора като Хенри Кисинджър и Гордън Браун.

Почетен професор съм в най-големия китайски университет, което само по себе си е постижение за България, наскоро имах лекции в "Харвард".

Продължавам да бъда полезен и да работя за доброто име на България, обобщи Росен Плевнелиев.

Никога няма да се върна, в която и да е било политическа партия, никога няма да направя собствена. Безкрайно се гордея с това, че имам добра комуникация със стотици президенти, включително съм си говорил и с Обама, той беше много интересен. Казах му: „Барак, какво правим след края на мандата?“ и той ми отговори:

„Росен, списъкът е много дълъг от това какво не правиш, ако искаш да бъдеш обичан от народа, мъдър и успешен президент. Не се връщаш обратно в бизнеса, в парламента, не правиш отново политическа партия“, заключи Росен Плевнелиев.