Битката между генерала-президент и генерала-премиер не е битката на българския народ. Това коментира пред Дарик радио президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев.

„Това, което прави президентът Радев, меко казано съм категорично несъгласен. Винаги, който и да било друг президент, изключение на президента Радев, когато е имало избори, свиква консултации, викал е парламентарно и извънпарламентарно представени сили, търсел е консенсус. Сега излиза някакъв държавен глава и съобщава някаква дата без никакви консултации.

Другото е, че от опита, който видяхме в Румъния, изключително ниско участие на гражданите. Това ли е целта, която искаме да постигнем на тези избори? ако имаме изключително ниска активност гарнирана с много ниското доверие на гражданите днес в институциите като цяло вървим към сериозна нестабилност през 2021 година“, каза Плевнелиев.

„Когато и да са тези избори, просто подходът трябваше да бъде друг. Ние в момента сме във фаза на изключително тежко противопоставяне по всички възможни въпроси. Държавният глава дори по време на пандемия не е свикал консултативен съвет по национална сигурност.

Той погазва закона, който нарежда веднъж на три месеца да го свика. Камо ли когато става въпрос за заплаха за живота на хиляди българи. Той дори това не направи. Не търси консенсус. Той води своята битка и сега е решил, че тя трябва да се случи колкото може по-скоро.

Но тази генералска битка между генерала-президент и генерала-премиер не е битката на българския народ“, подчерта той.

Плевнелиев добави, че още на третия ден протестът се е политизирал и затова не е успял. „Което не означава, че хората няма да кажат тежката си дума на следващите избори“, добави той.